Постигнато е решение с администрацията на австрийската болница да бъдат приемани най-спешните случаи от България за белодробна трансплантация. Това е постигнато от австрийска страна, не от наша страна, каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ Наталия Маева – член на Управителния съвет на Националната пациентска организация. Повод за гостуването ѝ в предаването беше новината, че преди дни почина още един от пациентите, очакващи трансплантация - 17-годишният Красимир Коев.

Проблемът с белодробните трансплантации трябва да бъде решен незабавно, заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 Наталия Маева. По думите и за три месеца нищо не се промени. Единственото постигнато е, БПЦ има вече становище относно даряването на органи. От там нататък не се случва нищо, каза Маева.

Тя добави, че очаква до края на месеца нещо да се промени, за да няма повече трагични събития.

Администрацията на австрийската болница е взела решение да бъдат приемани най-спешните случаи от България, съобщи Маева.

Наталия Маева: На 19 декември имахме среща с професор Клепетко и той каза, че е постигнато решение с администрацията на болница да бъдат приемани най-спешните случаи от България. Това е постигнато от австрийска страна.

Какво чакаме тогава?

Наталия Маева: Може би поредната реформа, на която сме свидетели - обединението на Медицински одит с Изпълнителната агенция по трансплантации, защото, ако сега трябва да бъде подписан договор - кой ще го подпише.

Какво каза още Наталия Маева вижте във видеото.