НОВИНИ

Проблемът с гонките остава нерешен

В края на последния работен ден тази седмица трафикът в страната осезаемо се увеличи. От "Пътна полиция" призовават шофьорите да бъдат търпеливи, защото заради ремонтите по АМ "Хемус" се очаква образуването на колони от автомобили. Топлото време ще изкара и любителите на високите скорости, които използват улиците и булевардите за незаконни състезания. Има ли вече решение на проблема с гонките вижте в репортажа.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:20, 02.03.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Независимо от направените поправки в Закона за движение по пътищата, мерките срещу незаконните гонки не дават очакваните резултати. Със затоплянето на времето участъците, където традиционно се провеждат състезанията, отново се превръщат в писти. Въпреки че тези места във всеки голям град са добре познати както на полицията, така и на гражданите, оказва се органите на реда не могат да се справят с нарушителите.

Комисар Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“
„Когато има сигнал за такъв случай се изпращат полицейски екипи, проверява се подаденият сигнал, но след това доказването дали водачите, които са установени на място, са участвали в гонки, това създава все още трудности.“

Оказва се, че камерите на КАТ също не могат да помогнат на полицията в борбата срещу любителите на високите скорости.

Комисар Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“
„По тези камери могат да се видят гонки, но по те не са достатъчни, за да се наложи санкцията. След това трябва да се призоват участниците в такива състезания, да се снемат сведения и да се докаже дали са участвали в гонка или не.“

От края на януари в сила влязоха и поправките на закона за движение по пътищата. Според тях участието в автогонка е престъпление. А нарушителите се наказват с парична глоба от 3000 лв. и отнемане на книжката за срок от една година. При повторно провинение годините стават три, а санкцията – 5000 лв. И докато полицията у нас се опитва да бори нарушителите на пътя с поправки в закона и полицейско присъствие, то в Германия властите вече наложиха и присъда доживотен затвор.

Случаят е от последните дни, когато двама мъже на 25 и 28 години бяха осъдени до живот заради причиняване на смърт на невинен човек. Шофьорите на спортните автомобили пренебрегват червените светофари и така се врязват в джип, който преминава на зелено. 69-годишният шофьор на джипа умира на място. В дадения случай съдиите приемат, че това не е просто „причиняване на смърт по невнимание или небрежност“, това е предварителна договорка за използване на изключително опасно оръжие, в съучастничество, с пълното съзнание, че може да доведе до смърт на хора. БНТ 2 ще продължи да настоява отговорните институции да създадат механизъм, с който проблемът да бъде решен ефективно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назначиха Андрей Боцев за началник на отбраната
Назначиха Андрей Боцев за началник на отбраната
Избори 2017: Цветан Енчев, ДПС
Избори 2017: Цветан Енчев, ДПС