НОВИНИ

Прочутият пражки астрономически часовник спира за 6 месеца

Световноизвестният астрономически часовник на площад Староместки намести в Прага, който е основна туристическа атракция, спря днес за 6 месеца за раставрационни работи. От кметството съобщиха, че реставрацията е с оглед „запазването му за бъдещите поколения”. Часовникът е поставен в началото на 15 в.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:03, 08.01.2018
Чете се за: 00:31 мин.
Още
прочутият пражки астрономически часовник спира месеца

„Часовникът на Стария град е един от символите на Прага и реставрацията му е належащо и отговорно решение”, обяви Ян Волф, който отговаря за културата в общината.

Часовникът ще бъде изцяло демонтиран през следващите дни и транспортиран в ателие за реставрация.

Снабден със сложен и учудващо точен в наше време механизъм, часовникът е на южната фасада на старата сграда на кметството в Прага от 1410 и привлича туристи на всеки кръгъл час. Те наблюдават преминаването на фигурите на дванадесетте апостола, които се появяват последователно на две прозорчета над сложна астролабия, показваща движенията на звездите сред знаците на зодиака.

Според легендата градските съветници ослепили създателя на часовника след като завършил работата си, за да не може да направи такива устройства и на други места.

За да компенсира донякъде разочарованието на около 7 млн. посетители, които годишно посещават Града на стоте кули, се предвижда прожектиране на дефилирането на апостолите на голям екран на мястото на часовника, съобщи Ян Волф.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвъд границите: Принцесата, Драконът и Магията - игра на три континента
"Отвъд границите": Принцесата, Драконът и Магията - игра на три континента
Рекордно ниски температури в Бангладеш
Рекордно ниски температури в Бангладеш