НОВИНИ

Продадоха на търг кодиращата машина "Енигма"

45 000 евро - за толкова беше продадена кодираща машина "Енигма" на търг в Румъния. Цената не е рекорд, но историята на криптиращото устройство е забележителна.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:21, 12.07.2017
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Това е кодиращата машина "Енигма 1". Тя е сред най-популярните устройства за предаване на секретна информация от времето на Втората световна война. Намерена е на битак в Румъния, а продавачът бил убеден, че предлага пишеща машина и с радост приел 100-те евро, които получил за нея.

Кристиян Гаврила, мениджър в аукционна къща: "Колекционерът я купува от битак - като пишеща машина. Той обаче е професор по криптография, посветил живота си на Енигма, и е пределно наясно какво си е купувал и, че това може да е покупката на живота му."
;

Стартовата цена на машината беше 9 000 евро, в крайна сметка беше продадена за 45 000 евро. Подобни екземпляри са се продавали и за по 300 000 долара. А само преди месец, четирироторна Енигма е била продадена за рекордните 547 500 долара. В началото на Втората световна война Румъния воюва заедно с Германия. Експерти предполагат, че на територията на страната е възможно да има още много подобни шифриращи устройства.

"Енигма" е разгадана от британския криптограф Алън Тюринг и неговият екип, работили по време на Втората световна война. Мнозина експерти смятат, че усилията им са съкратили бойните действия с поне две години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите на последно място в ЕС по посещаване на културни мероприятия
Българите на последно място в ЕС по посещаване на културни мероприятия
Откриха тялото на изчезнала възрастна жена от Велико Търново
Откриха тялото на изчезнала възрастна жена от Велико Търново