НОВИНИ

Държавата започва продажби на дървесина онлайн

Държавата започва да провежда търговете за дървесина по електронен път, за да избегне манипулации и договорки между търговците. Днес в земеделското министерство имаше електронен търг за дървесина в реално време към едно от 6-те държавни горски предприятия. Плановете са до ноември всички държавни предприятия да продават дървесината онлайн.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:43, 07.04.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
държавата започва продажби дървесина онлайн

Досега търговете за дървесина се правеха по региони и на тях се явяваха предимно местни фирми.Те обаче се познават много добре и това им позволяваше да се договарят лесно помежду си кога кой да наддава и да спечели.

Така държавата губи, защото продава материала евтино, като цената се качва най-много с 10 процента над първоначално обявената. При първите пробни електронни търгове в началото на годината в Северното - централно предприятие, в условия на анонимност и участници от цялата страна, началната цена скочи с 30 на сто.

Електронният търг се провежда чрез разработена във всяко от 6-те държавни предприятия специализирана платформа, която е достъпна на сайта му. За участие се изисква еднократна първоначална регистрация ,след което фирмата получава електронен сертификат с висока степен на сигурност и възможност за участие в търговете.

Вирджиния Хубчева - директор на Дирекция "Развитие на горския сектор", МЗХ: Едно от най-важните предимства е това , че бизнесът ще бъде много облекчен, тъй като всички документи ще се подават по електронен път. Освен това не се изисква физическо присъствие на участниците в търговете на мястото където се провеждат. Те могат да участват седейки на персоналния си компютър.

Днес журналисти и експерти наблюдаваха 2 реални електронни търга за дървесина в едно от държавните горски предприятия.На първият нямаше сключена сделка, но вторият беше успешен. Участниците в него наддаваха и първоначално обявената цена на дървесината се качи с 2000 лева.

Инж. Дамян Дамянов -директор на ЮЗДП: За нас най-важното е, че дървесината получава една реална пазарна цена, като се елиминират всякакви възможности за предварителни договаряния, местни зависимости и др. Т.е. абсолютно обективно, в реално време,видимо за всички, които желаят и участват на сайта на предприятието.

Общо 500 000 000 лева годишно е оборотът от търговията с дървесина у нас. Плановете на министерството на земеделието и храните са до края на ноември всички държавни предприятия да продават дървесина по електронен път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храни с неустановен произход откриха в Кюстендил
Храни с неустановен произход откриха в Кюстендил
Температурен рекорд в Шумен
Температурен рекорд в Шумен