Близо 150 души са загинали, а над 600 са ранени от началото на битката за Триполи преди 10 дни. Информацията е на СЗО, но не се уточнява дали става дума за участници в сраженията или цивилилни. В разкъсваната от борба за власт Либия враждуват две правителства, които имат претенции за управлението й.

Ракетен обстрел частично разруши жилищен блок в квартал Абу Селим в Триполи. Има материални щети, но не се съобщава за загинали хора. Не е ясно и кой стои зад удара - силите на маршал Халифа Хафтар или милициите международно признатото правителство.

Либийската столица стана арена на сблъсъците между двете страни, които си оспорват властта в страната. В началото на месеца предвожданата от маршал Хафтар Либийска национална армия започна офанзива срещу Триполи, но среща отпор от милиции, верни на правителството.

В отговор силите на Хафтар увеличиха въздушните удари. Маршалът контролира Източна Либия и богати на петрол полета на юг. Смята се, че негови съюзници са Египет, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

През последните дни базираният в Тобрук парламент се премести в Бенгази, а по време на първото заседание, председателят на парламента Агила Салех приветства действията на силите на Хафтар.

От началото на офанзивата най-малко 18 хиляди души са напуснали домовете си. ООН предупреждава, че битката за Триполи може да доведе до нова мигрантска вълна и изправя страната на ръба на гражданска война.

​Битката за Триполи се ожесточава

​Битката за Триполи се ожесточава

Битката за Триполи се ожесточава. Продължава настъплението на силите на маршал Хафтар. Противниците му съобщават за поне 32-ма загинали от началото на...