Шести ден продължава частичното спиране на работата на американското правителство, след като преговорите за бюджета между демократите и републиканците отново се провалиха. Опит да бъде намерен изход от ситуацията ще бъде направен следващата седмица.

И двете камари на американския Конгрес бяха свикани само за няколко минути късно в четвъртък. Но без резултат. При полупразна зала Сенатът реши заседанието да бъде отложено за 10 часа в понеделник, а обсъжданията за бюджета да бъдат подновени на 2 януари.

До безизходицата се стигна заради проекта на президента Доналд Тръмп за изграждане на стена по границата с Мексико на стойност 5 милиарда долара - проект, срещу който демократите, но и част от републиканците остро възразяват.

На този фон един ентусиаст осигурява безплатна храна за служителите в администрацията. Прави го от пет години по това време на годината. През 2013 г. частичното спиране на работата на правителството продължи две седмици. Раздадените 15 000 бургера почти съсипали бизнеса на Питър Табибиан, който е собственик на заведението.

Въпреки финансовия риск, и сега той е готов да се погрижи за изхранването на служителите.

Питър Табибиан, собственик на заведение: Надяваме се, че политиците ще дойдат при нас, за да хапнат хубав сочен сандвич, а после да се върнат на работа. Наистина се чувствам зле на тези празници заради хората, които не работят и не знаят кога ще се върнат на работното си място.

Заради създалата се ситуация от полунощ в петък около 800 000 федерални служители ще бъдат засегнати - половината ще работят без заплащане, а останалите принудително ще останат без работа.