НОВИНИ

Продължава да тлее сметището, което обгази Шумен

Четвърти ден продължават усилията да бъде изгасен пожара в шуменското сметище. Активните огнища са на голяма дълбочина и това затруднява действията на пожарникарите и на фирмата, стопанисваща депото за битови отпадъци.

bnt avatar logo
от БТА
13:06, 04.07.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Проливният дъжд снощи е помогнал много за гасенето на огъня. 8 000 тона вода са се излели, което било невъзможно да се направи с човешко усилие - каза за "По света и у нас" началникът на противопожарната служба в Шумен Красимир Колев. От екоинспекцията ще направят нови замервания на нивата на вредни частици във въздуха.

В момента се решава какви следващи действия да бъдат предприети. От няколко дни е преустановено изсипването на нови отпадъци. Подготвя се терен, където да се струпва отпадъкът, който ежедневно се събира от града и региона, докато пожарът бъде окончателно загасен.

;

Няма установени превишения на нормите за замърсяване на въздуха от пожара на сметището край шуменския квартал "Дивдядово", след отчитане на показателите от автоматичната измервателна станция към Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ , съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.

На място на пожара, който възникна в петък след обяд в регионалното депо за отпадъци в шуменския квартал "Дивдядово", отново са екипи на РИОСВ и огнеборци. Пожарът е овладян, пушекът значително е намалял, продължава запръстяването. Не съществува опасност за жителите на кв. "Дивдядово" и на Шумен, уточняват от екоинспекцията.

От там припомнят, че на 2 и 3 юли са извършвани проверки от РИОСВ-Шумен на мястото на пожара и от тогава са предприети мерки за погасяването му от служители на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и от оператора на депото за твърди битови отпадъци. По предписание на екоинспекцията е организирано 24 часово наблюдение и дежурство на обекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха официалната песен на Игрите в Рио
Представиха официалната песен на Игрите в Рио
Найджъл Фараж обяви оставката си от лидерския пост на еврофобската партия
Найджъл Фараж обяви оставката си от лидерския пост на еврофобската партия