НОВИНИ

Продължава дискусията да отпадне ли добавката за прослужено време

Спорът - да отпадне ли добавката за прослужено време от заплатата става все по-остър и за пореден ден скара синдикати и работодатели. Синдикатите заплашиха, че ако парите, които всеки работник получава за професионален опит отпаднат, ще излязат на протест. Работодатели пък настояват за отпадане на класовете, което, по думите им, няма да намали работната заплата - противно на твърденията. Една от най-засегнатите индустрии от такова решение е металургията, където работят около 12 хиляди души.

Александър Марков
от Александър Марков
18:02, 17.07.2017
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Петър Кашъмов работи във фирма за метални профили за автомобилостроенето. Петър работи на 12-тонна преса като помощник и е от 4 години във фирмата, като преди това има 19-годишен трудов стаж в съвсем различни сфери. За 4-те си години във фирмата Петър получава 7,60 лв. месечно над основната си заплата - по 0,6% добавка за всяка година трудов стаж и опит.

Петър Кашъмов, работник във фирма за производство на метални профили: Мисля, че моите 7,60 лв. на месец няма да съборят фирмата, която ги плаща. На месец взимате 7,60 лв. добавка за трудов стаж и опит? - Точно така, за трудов стаж, защото там не ми се включва целият трудов стаж от 19 години, а се включва само годините, в които работя във фирмата.


;

В металургията заетите са около 12 000 души, изчисляват синдикатите. В колективния трудов договор в сектора е записано, че добавката за прослужено време и натрупан професионален опит е 1% за всяка година. Средната заплата в сектора е 1000-1200 лева. Така един човек с 20 години трудов стаж при 1% добавка получава по около 220 лв. месечно над заплатата си.

Рени Петрова, Федерация на металиците, КНСБ: Ако се посегне на тази добавка, ще протестираме с всички възможни средства. Увеличение на доходите - това е нещото, по което трябва да работим с националните работодателски организации, а не с този дребен въпрос - да отнемем на хората малката добавчица, която е 0,6 на година и която все пак автоматично всяка година по мъничко им увеличава заплатите.

Ако добавката влезе в основната заплата, това ще развърже ръцете на некоректните работодатели, които режат бонусите на своите служители под всякакъв предлог, аргументират се още синдикатите.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа", Минималната работна заплата на човек, който има 1 година трудов стаж, се увеличава с 2,80 лв. благодарение на процент прослужено време. Ако този човек има 10 години трудов стаж, това са около 27 лева на месец върху неговата заплата. Това ли е разоряващото плащане, което правят работодателите и което им пречи да дадат на младите служители по-висока заплата? Не.

Според работодателите, добавката за прослужено време е далеч над 0,6 или 1%, както твърдят синдикатите. Реалната стойност, според тях, се движи в рамките на 10-12% за всяка година стаж.

Теодор Дечев, АИКБ / Ваня Григирова, КТ "Подкрепа" : Това ли Ви е проблемът - 12% ясна лъжа, която казахте преди малко? - А колко е? - Аз не мога да кажа, защото нямаме статистически данни. - А, не можете, а пък ние можем. - Ама не можете, защото не знаете. Лъжете. - Ваши колеги твърдят, че бил около 11%. Дали 12 или 11 - над 10. Питам аз, 10% много ли са, или малко?

Работодателите питат още, защо държавата е премахнала класовете за държавните служители, а не и за работещите в частния сектор.

Теодор Дечев, Асоциация на индустриалния капитал в България: Държавата нас ни разиграва като мечки на Узунджовския панаир и ни налага да го има класа, самата тя отдавна си е избързала ръцете и при нея такъв проблем не съществува.

Класовете са дискриминация. - Не са дискриминация. - За едни позитивна, за други негативна, за младите хора са негативна дискриминация. Когато съм започнал едно време като млад инженер, и аз бях обект на такава откровена дискриминация.

А самите работници смятат, че по-старите и опитни трябва да обучават новопостъпилите. И за тази цел им трябва финансов стимул, каквато е добавката за прослужено време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват мемориал за жертвите на самолета, свален в Украйна (СНИМКИ)
Откриват мемориал за жертвите на самолета, свален в Украйна (СНИМКИ)
Митрополитската църква Света Марина в Пловдив отбелязва храмов празник
Митрополитската църква Света Марина в Пловдив отбелязва храмов празник