НОВИНИ

Продължава издирването на атентатора от Истанбул

В Турция вече са арестувани 16 души във връзка с терористичния атентат в новогодишната нощ в истанбулския нощен клуб "Рейна", отговорност за който пое "Ислямска държава". Властите наложиха временно пълно медийно затъмнение за подробности от разследването. В турските медии обаче все пак се прокрадна информация, че терористът е гражданин на Киргизстан.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:05, 03.01.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Истанбулската полиция разпространи два видеозаписа на предполагаемия нападател, който уби 39 души и рани 65 в нощния клуб "Рейна" на европейския бряг на Босфора. На единия се вижда как той се снима сам със смартфон на емблематичния площад "Таксим". А вторият запис е от охранителна камера в бюро за обмен на валута.

Няколко турски издания, позовавайки се на източници от следствието, съобщиха, че основната версия е, че терористът е гражданин на една от централноазиатските бивши съветски републики. Най-вероятно Узбекистан или Киргизстан. Той бил пристигнал в Турция още през ноември миналата година от Сирия, където бил обучен от "Ислямска държава".

Малко след това в социалните мрежи се появи снимка на киргизки паспорт на името на 28-годишния Яхе Машрапов и твърдения, че именно той е нападателят от "Рейна". Машрапов обаче отрече каквато и да е връзка с атентата. Пред сайта "Турмуш" той заяви, че пристигнал в Истанбул на 1 януари, часове след терористичния акт, и показа печатите в паспорта си. Днес бил задържан за около час за разпит на летище "Ататюрк", след което получил извинение, че са го сбъркали с основния заподозрян.

Междувременно пред клуб "Рейна" имаше демонстрация срещу терора под лозунга: "Няма да се предадем! В името на бъдещето ни."

Бахар Акънджъ, жителка на Истанбул: "Трябва повече сигурност, не искаме повече смърт."
Банучичек Котаман, жителка на Истанбул: "Трудно е да се почувства в безопасност човек. Но един ден това ще свърши. Ще се справим."

Премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че извънредното положение ще бъде удължено с 3 месеца до края на април. То беше въведено след опита за преврат на 15 юли миналата година. Йълдъръм заяви, че Турция единствена се бие с "Ислямска държава". И обвини американския президент Барак Обама, че саботира Анкара.

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: "Останалите не правят нищо друго освен да говорят. Но пък въоръжават кюрдските терористи, за да има повече терор и погребения в Турция. Това не е приятелство. Очакваме новата американска администрация да сложи край на този срам."

Заплахата от терор допринесе за днешния рекорден срив на турската лира до 3,59 спрямо щатския долар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интернетът във Ветово дойде
Интернетът във Ветово дойде
Караме ски само на 18 километра от Пловдив
Караме ски само на 18 километра от Пловдив