В Турция вече са арестувани 16 души във връзка с терористичния атентат в новогодишната нощ в истанбулския нощен клуб "Рейна", отговорност за който пое "Ислямска държава". Властите наложиха временно пълно медийно затъмнение за подробности от разследването. В турските медии обаче все пак се прокрадна информация, че терористът е гражданин на Киргизстан.

Истанбулската полиция разпространи два видеозаписа на предполагаемия нападател, който уби 39 души и рани 65 в нощния клуб "Рейна" на европейския бряг на Босфора. На единия се вижда как той се снима сам със смартфон на емблематичния площад "Таксим". А вторият запис е от охранителна камера в бюро за обмен на валута.

Няколко турски издания, позовавайки се на източници от следствието, съобщиха, че основната версия е, че терористът е гражданин на една от централноазиатските бивши съветски републики. Най-вероятно Узбекистан или Киргизстан. Той бил пристигнал в Турция още през ноември миналата година от Сирия, където бил обучен от "Ислямска държава".

Малко след това в социалните мрежи се появи снимка на киргизки паспорт на името на 28-годишния Яхе Машрапов и твърдения, че именно той е нападателят от "Рейна". Машрапов обаче отрече каквато и да е връзка с атентата. Пред сайта "Турмуш" той заяви, че пристигнал в Истанбул на 1 януари, часове след терористичния акт, и показа печатите в паспорта си. Днес бил задържан за около час за разпит на летище "Ататюрк", след което получил извинение, че са го сбъркали с основния заподозрян.

Междувременно пред клуб "Рейна" имаше демонстрация срещу терора под лозунга: "Няма да се предадем! В името на бъдещето ни."

Бахар Акънджъ, жителка на Истанбул: "Трябва повече сигурност, не искаме повече смърт."
Банучичек Котаман, жителка на Истанбул: "Трудно е да се почувства в безопасност човек. Но един ден това ще свърши. Ще се справим."

Премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че извънредното положение ще бъде удължено с 3 месеца до края на април. То беше въведено след опита за преврат на 15 юли миналата година. Йълдъръм заяви, че Турция единствена се бие с "Ислямска държава". И обвини американския президент Барак Обама, че саботира Анкара.

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: "Останалите не правят нищо друго освен да говорят. Но пък въоръжават кюрдските терористи, за да има повече терор и погребения в Турция. Това не е приятелство. Очакваме новата американска администрация да сложи край на този срам."

Заплахата от терор допринесе за днешния рекорден срив на турската лира до 3,59 спрямо щатския долар.