НОВИНИ

Продължава издирването на Чикагото, той във Фейсбук?

Казусът с издирвания Венцислав Ангелов - Чикагото се заплита. През профил във Фейсбук, от негово име се твърди, че е в Мадрид. Прокуратурата каза, че няма такава информация, но ще проверят, като чрез Евроджъст потърсят съдействие от колегите си в Мадрид. Чикагото от октомври не може да бъде открит, за да започне да излежава присъдата си от 3 и половина години затвор. Докато се бореше за кметския пост в Русе, Ангелов беше окончателно признат за виновен за подготовка на международен канал за наркотрафик от Перу до Испания.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:51, 08.02.2016
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Чрез Фейсбук профил на Венцислав Ангелов беше поискано право на отговор от БНТ, след като в "Денят започва" имаше разговор по темата.

;

Венцислав Ангелов - Чикагото или някой, който се представя за него във Фейсбук първоначално се съгласи за скайп-интервю в 15 ч.. После поиска да го отложим, защото бил излязъл и щял да отсъства цял ден.

Чикагото постави условие да няма цензура и ни уговори нова скайп среща в сряда. Иначе пак във Фейсбук се казва, че бил избягал от присъда, която е издадена под натиск. От ръководството на ВКС коментираха, че са готови да извършат проверка - ако Ангелов подаде сигнал.

Павлина Панова - зам.-председател на ВКС: "Това е съмнение на всеки човек, който има досег с правосъдната система и в частност подсъдимите. Конкретното дело мога да кажа, че се е работело абсолютно безупречно. Съдебният състав изобщо не е бил наясно, че подсъдимият същевременно участва в изборите".

Според Панова делото е разгледано в разумни срокове и дори приключва по-благоприятно за подсъдимия. Последната инстанция почти наполовина намали присъдата на Ангелов. Минаха над 10 дни, докато делото бъде оформено деловодно и стигне до прокуратурата в Русе.

Георги Георгиев, окръжен прокурор на Русе: "Прокуратурата е активна и не е допуснала забавяне от момента, в който присъдата е получена за изпълнение и ние сме я изпратили веднага. Следим редовно резултатите от издирването и получаваме информация, за съжаление до момента все още не е успешно".

Забавяне няма, категорични са и от ВКС. Процедурата изисква да се опише пътят на делото през съдебните инстанции. А след това - да се върне обратно по същия път. В случая ВКС Велико Търново - Русе.

Павлина Панова: "Вярно е, че има луфт във времето и той е неизбежен при сегашната практика и нормативното уреждане. той е отбелязан и от последния доклад на Европейската комисия".


;

Според съдия Панова може да се помисли за ускоряване на процедурите. Може например изпълнението на присъдата да стане ангажимент на инстанцията, на която тя влиза в сила.

Павлина Панова: "Това би спестило половината време от придвижването до първата инстанция, но иначе такива призиви като например да се пращат по факсове присъдата - това би довело до една много опасна практика".

Според Панова трябва повече синхрон между институциите и да се разчита на мерки като проследяване и по-строг граничен контрол. Престой в ареста не винаги е решение, защото за това страната ни неведнъж е осъждана в Страсбург. Където ще търси правата си и Чикагото, става ясно от профила във Фейсбук, който през целия ден беше захранван с актуални коментари и стари видеообръщения.

Oще по темата - разговор в студиото на "Денят започва" с адвокат Марин Марковски и бившият директор на националното разузнаване Димо Гяуров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Т.Петкова: Работата Българо-руска междуправетелствена комисия беше много успешна
Т.Петкова: Работата Българо-руска междуправетелствена комисия беше много успешна
Пореден обвинителен акт срещу сина на Ценко Чоков
Пореден обвинителен акт срещу сина на Ценко Чоков