Казусът с издирвания Венцислав Ангелов - Чикагото се заплита. През профил във Фейсбук, от негово име се твърди, че е в Мадрид. Прокуратурата каза, че няма такава информация, но ще проверят, като чрез Евроджъст потърсят съдействие от колегите си в Мадрид. Чикагото от октомври не може да бъде открит, за да започне да излежава присъдата си от 3 и половина години затвор. Докато се бореше за кметския пост в Русе, Ангелов беше окончателно признат за виновен за подготовка на международен канал за наркотрафик от Перу до Испания.

Трябва ли да бъдат поставяни GPS гривни на подсъдими, за да не могат да се укрият?

Чрез Фейсбук профил на Венцислав Ангелов беше поискано право на отговор от БНТ, след като в "Денят започва" имаше разговор по темата.

Венцислав Ангелов - Чикагото или някой, който се представя за него във Фейсбук първоначално се съгласи за скайп-интервю в 15 ч.. После поиска да го отложим, защото бил излязъл и щял да отсъства цял ден.

Чикагото постави условие да няма цензура и ни уговори нова скайп среща в сряда. Иначе пак във Фейсбук се казва, че бил избягал от присъда, която е издадена под натиск. От ръководството на ВКС коментираха, че са готови да извършат проверка - ако Ангелов подаде сигнал.

Павлина Панова - зам.-председател на ВКС: "Това е съмнение на всеки човек, който има досег с правосъдната система и в частност подсъдимите. Конкретното дело мога да кажа, че се е работело абсолютно безупречно. Съдебният състав изобщо не е бил наясно, че подсъдимият същевременно участва в изборите".

Според Панова делото е разгледано в разумни срокове и дори приключва по-благоприятно за подсъдимия. Последната инстанция почти наполовина намали присъдата на Ангелов. Минаха над 10 дни, докато делото бъде оформено деловодно и стигне до прокуратурата в Русе.

Георги Георгиев, окръжен прокурор на Русе: "Прокуратурата е активна и не е допуснала забавяне от момента, в който присъдата е получена за изпълнение и ние сме я изпратили веднага. Следим редовно резултатите от издирването и получаваме информация, за съжаление до момента все още не е успешно".

Забавяне няма, категорични са и от ВКС. Процедурата изисква да се опише пътят на делото през съдебните инстанции. А след това - да се върне обратно по същия път. В случая ВКС Велико Търново - Русе.

Павлина Панова: "Вярно е, че има луфт във времето и той е неизбежен при сегашната практика и нормативното уреждане. той е отбелязан и от последния доклад на Европейската комисия".


Според съдия Панова може да се помисли за ускоряване на процедурите. Може например изпълнението на присъдата да стане ангажимент на инстанцията, на която тя влиза в сила.

Павлина Панова: "Това би спестило половината време от придвижването до първата инстанция, но иначе такива призиви като например да се пращат по факсове присъдата - това би довело до една много опасна практика".

Според Панова трябва повече синхрон между институциите и да се разчита на мерки като проследяване и по-строг граничен контрол. Престой в ареста не винаги е решение, защото за това страната ни неведнъж е осъждана в Страсбург. Където ще търси правата си и Чикагото, става ясно от профила във Фейсбук, който през целия ден беше захранван с актуални коментари и стари видеообръщения.

Oще по темата - разговор в студиото на "Денят започва" с адвокат Марин Марковски и бившият директор на националното разузнаване Димо Гяуров.