НОВИНИ

Продължава издирването на хора в руините на моста "Моранди" в Генуа

Италиански спасителни екипи продължават да издирват хора под руините на срутилия се във вторник мост в Генуа. Загиналите до този момент са 38, до 20 души са в неизвестност. В ход е мащабна евакуация на живеещи в района на трагедията. Правителството на Италия отнема тол концесията на Аутостраде пер Л`Италия - част от групата Атлантия, върху магистралата, без да чака резултатите от разследването.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:51, 16.08.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Издирвателните работи в руините на моста "Моранди" ще продължат докато се намерят всички, обявени за изчезнали. Един от спасилите се по чудо е италиански шофьор на камион.

Лучано Гочиал, шофьор на камион: "Не бях на моста, а под него. Мостът се срути върху мен. Въздушната вълна ме изхвърли от камиона, тъкмо бях пристигнал и отварях вратата. Залепих се за стена, това спаси живота ми".

Останалата във въздуха част от моста се смята за заплаха и затова близо 600 души в околността се евакуират.

Карло Меи, жител на Генуа: "Взех най-необходимото. От нас до моста има шест сгради, но ни евакуират".

Правителството на Италия отнема тол концесията на Аутостраде пер Л`Италия, част от групата Атлантия, върху магистралата. Акциите на компанията паднаха с 25 процента, а ръководството ѝ съобщи, че има право на компенсации.

;

Подобни на "Моранди" мостове има и в други страни.

Антонио Бренчич, професор по строително инженерство в университета в Генуа: "Подобен тип мостове има три в света - в Италия, Либия и Венецуела. Скоростта, с която състоянието им се влошава е невъобръзима. Преди две години казах, че тези мостове са като колите- когато се износят трябва да се сменят."

Франция започва разследване за непредумишлено убийство във връзка със смъртта на четирима френски граждани. Атлантия оперира и във Франция. Заедно с енергиен гигант тя притежава например 60 процента от концесиите на летищата в Ница, Кан и Сан Тропе. Трагедията на моста в Генуа предизвика спомена и за подобно срутване на магистрален мост край италианския град Лекко, преди две години. Тогава загина един човек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анкара затяга фискалната дисциплина, за да стабилизира икономиката си
Анкара затяга фискалната дисциплина, за да стабилизира икономиката си
Продължава издирването на второто паднало от вълнолома момче във Варна
Продължава издирването на второто паднало от вълнолома момче във Варна