Италиански спасителни екипи продължават да издирват хора под руините на срутилия се във вторник мост в Генуа. Загиналите до този момент са 38, до 20 души са в неизвестност. В ход е мащабна евакуация на живеещи в района на трагедията. Правителството на Италия отнема тол концесията на Аутостраде пер Л`Италия - част от групата Атлантия, върху магистралата, без да чака резултатите от разследването.

Издирвателните работи в руините на моста "Моранди" ще продължат докато се намерят всички, обявени за изчезнали. Един от спасилите се по чудо е италиански шофьор на камион.

Лучано Гочиал, шофьор на камион: "Не бях на моста, а под него. Мостът се срути върху мен. Въздушната вълна ме изхвърли от камиона, тъкмо бях пристигнал и отварях вратата. Залепих се за стена, това спаси живота ми".

Останалата във въздуха част от моста се смята за заплаха и затова близо 600 души в околността се евакуират.

Карло Меи, жител на Генуа: "Взех най-необходимото. От нас до моста има шест сгради, но ни евакуират".

Правителството на Италия отнема тол концесията на Аутостраде пер Л`Италия, част от групата Атлантия, върху магистралата. Акциите на компанията паднаха с 25 процента, а ръководството ѝ съобщи, че има право на компенсации.

© БТА

Подобни на "Моранди" мостове има и в други страни.

Антонио Бренчич, професор по строително инженерство в университета в Генуа: "Подобен тип мостове има три в света - в Италия, Либия и Венецуела. Скоростта, с която състоянието им се влошава е невъобръзима. Преди две години казах, че тези мостове са като колите- когато се износят трябва да се сменят."

Франция започва разследване за непредумишлено убийство във връзка със смъртта на четирима френски граждани. Атлантия оперира и във Франция. Заедно с енергиен гигант тя притежава например 60 процента от концесиите на летищата в Ница, Кан и Сан Тропе. Трагедията на моста в Генуа предизвика спомена и за подобно срутване на магистрален мост край италианския град Лекко, преди две години. Тогава загина един човек.

Евакуират над 300 души в района на срутилия се мост в Генуа

Евакуират над 300 души в района на срутилия се мост в Генуа

Италиански спасителни екипи продължават да издирват хора под руините на срутилия се във вторник мост в Генуа. Загиналите до този момент са 38, до 20 д...