НОВИНИ

Продължава издирването на затрупани под отломките след земетресението в Мексико

В Мексико продължава издирването на затрупани под отломките след земния трус от 8,1 по Рихтер по южното крайбрежие на страната. Жертвите са над 60. Ранени са поне 200, съобщи президентът Енрике Пиня Нието, който обяви национален ден на траур. Междувременно ураганът Катя, който връхлетя щата Веракрус на източното мексиканско крайбрежие, стихна до тропическа буря.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:16, 09.09.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Усилията за намиране на оцелели след труса са насочени към най-засегнатите щати Табаско, Оаксака и Чиапас. Десетки хиляди аварийни комплекта, допълнително 100 полицаи и специално обучени кучета са изпратени в Хучитан в Оаксака - най-пострадалият град. Там са повече от половината от всички жертви, напълно или частично са разушени една трета от жилищните сгради.

Хосе Антонио Марин - координатор на Гражданска защита в Хучитан: Най-емблематичен е случаят в хотел "Дел Рио", където бяха затрупани петима души. Сградата беше рухнала напълно, но спасихме мъж, жена и две деца - всички само с дребни травми, но една жена загина.

Регистрирани са стотици вторичните трусове, хората изравят от отломките на къщите си матраци и дюшеци за да прекарат втора нощ на открито. Властите се опитват да възстановяват подаването на вода и електричество и да осигурят медицинска помощ на нуждаещите се.

Хосе Алберто Мартинес - жител на Хучитан: Мислехме, че трусът ще спре и не ни мина през ума да се евакуираме бързо. Едва след като осъзнахме, че не можем да ходим и върху нас започнаха да падат предмети, се опитахме да изведем близките си навън.

Засегнатият район е най-бедният в Мексико, най-слабо развит и рядко населен. Това и голямата дълбочина на труса обяснява относително малкия брой жертви. През 1985 при по-слабо земетресение край Мексико сити загинаха хиляди.

Сегашното бедствието е най-силно по рода си за 2017-та. Статистически всяка година някъде на планетата удря земетресение с магнитуд 8. В този случай виновник е скална плоча на тихоокеанското дъно, която се движи към брега под Мексико и Гватемала със скорост 75 милиметра годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провокацията на изложбата „Закуска на тревата” от село Стоките
Провокацията на изложбата „Закуска на тревата” от село Стоките
Макрон обсъди по телефона с Тръмп и Абе засиления натиск срещу Северна Корея
Макрон обсъди по телефона с Тръмп и Абе засиления натиск срещу Северна Корея