НОВИНИ

Откриха керамична пещ на 5000 години край Суворово

Интересна пещ за изпичане на керамични съдове разкриха археолозите при разкопките на опожарена древна сграда в местността "Корията" край Суворово. В момента екипът от Регионалния исторически музей във Варна изследва постройка, датирана около 4700 години преди Новата ера. Шеста поредна година продължават археологическите работи на селището от коменномедната епоха, където е изледваната сграда. То е разположено на един хектар и се предполага, че в него са живяли над 200 души. За първи път разкопките се финансират от Министерството на кутурата.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна М. Николов / Н. Чавдаров
16:50, 09.08.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Разкритата пещ е интересна с това, че е с големи размери. Също така тя се намира в работилница, а не на открито и не е била разположена на земята, което според археолозите е много рядко срещано.

Гл.ас. д-р Владимир Славчев, РИМ-Варна:
"Тя е много голяма и много масивна, което не е обичайно – диаметър от метър на метър и четиридесет и пет не е харктерно за тези периоди, освен това начинът на разрушаване на самата пещ, показва, че тя е била вдигната във височина. Т.е. нейният под не е бил изграден на земята."

Под пещта е имало кухо пространство, където се предполага, че се е намирала камера за палене огън за изпичането на съдовете. Древната сграда, в която е била работилницата, също е интересна сама по себе си, защото е разположена на две различни нива с разлика от 40 сантиметра.

Гл.ас. д-р Владимир Славчев, РИМ-Варна:
"Т.е. южните помещения са били вкопани по-надолу в древния терен и се е получило едно естествено терасиране вътре в рамките на самата къща. Това е доста необичайно и до момента го нямаме регистрирано на много места."

До момента са открити над 60 керамични съда, много инструменти, както и две керамични питки, замесени със зърно. Според археолозите селището от каменномедната епоха край Суворово от 4700 години преди новата ера е било обезлюдено заради пожар, предизвикан от земетресение. Предполага се, че в него са живяли предшествениците на майсторите от "Култура Варна", сътворили сто години по-късно най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшива е информацията за безплатен градски транспорт в София
Фалшива е информацията за безплатен градски транспорт в София
ДРУГИТЕ новини: Има място и за теб
ДРУГИТЕ новини: Има място и за теб