НОВИНИ

Продължава хаосът в британския кабинет след постигнатото споразумение за Брекзит

Хаосът след постигнатото между Лондон и Брюксел споразумение за Брекзит продължава. Премиерът Тереза Мей изрази твърдото си убеждение, че е сделката е това, "за което са гласували хората" и допълни, че тя ще го доведе до край.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
08:05, 16.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:12 мин.
По света

В Лондон вече коментират политическия хаос по одобреното споразумение за Брекзит като най-силния политически трус след Суецката криза през 1956 година, когато страната е принудена от Съединените щати да изтегли войските си от Египет. Сега войната е политическа. Тереза Мей се натъкна на сериозна опозиция и в собствената си партия. След като представи в парламента споразумението по Брекзит, Мей остана непоколебима дори под заплахата да загуби поста си.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Да си водач не означава да взимаш лесните решения, а да взимаш правилните решения. Моята работа като министър-председател е да постигна най-добрата сделка за Великобритания и да предам за одобрение тази сделка в Камарата на представителите. Точно това смятам и да направя. Смятам, че обществото иска да постигнем тази сделка. Ще я предвижа ли напред? Да, ще го направя.
;

И днес британското правителство остава без министър по Брекзит, след като досегашният Доминик Рааб и още трима членове на кабинета подадоха оставки. Мей изрази съжаление , но заяви, че вярва в постигнатото споразумение и че то отговаря на британските интереси при напускането на Евросъюза.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Точно това ще постигнем със споразумението. Свободното движение на хора ще спре. Ще спрат и огромните годишни плащания към Брюксел. Ще имаме пълен контрол над законодателството си. Ще излезем от общата селскостопанска и риболовна политика. Това е Брекзит, който отговаря на приоритетите на британския народ.
;

Мей обяви, че сделката гарантира запазване на стотици хиляди работни места във Великобритания, както и продължение на сътрудничеството по линия на търговията и сигурността с Евросъюза. Тя призова британските депутати да поемат своята отговорност.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Те ще трябва да имат предвид вота на британския народ да напусне Европейския съюз и наш дълг е да се съобразим с този вот. Избирателите им ще им потърсят отговорност.

Въпреки сделката, неяснотата около Брекзит продължава. Сценариите към този момент са поне четири: Мей да спечели пълно одобрение на сделката, Мей да загуби премиерския си пост, Великобритания да напусне съюза без споразумение и дори свикване на нов референдум по Брекзит. Изходът от кризата би трябвало да стане ясен в близките дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марешки подкрепи идеята на министър Горанов за яснота за надценките при горивата
Марешки подкрепи идеята на министър Горанов за яснота за надценките при горивата
Изпити по южнокорейски
Изпити по южнокорейски