Продължава най-голямото учение на НАТО "Единен тризъбец" в Норвегия. САЩ, Испания, Норвегия и Великобритания водят битка за един от най-малките норвежки градове - Опдал, превзет от вражески войски. Целта на учението, в което участват 50 000 войници от всички държави-членки, е да повиши оперативната съвместимост между съюзниците и да тества способностите за колективна отбрана на НАТО в случай на нападание над държава-членка. Екип на "По света у нас" следи учението на място.

Американски и натовски войски тренират нападение и отбрана на съюзен град и летище - в случая това е Опдал, на 15-ина километра от Норвежко море. В учението участват танкове М1-Ейбрамс, бронирани и разузнавателни машини, пехота и авиация.

Взвод танкове Ейбрамс и бронирани разузнавателни машини имат за задача да превземат първо летището край Опдал.

сержант Закари Шиън, Втори танков батальон, Морска пехота на САЩ: Започваме постепенно настъпление колкото е възможно по-незабелязано. Испанците, които отбраняват града, имат танков взвод с "Леопард" 2. Тяхното предимство е, че имат въздушно разузнаване.

Но самите танкове са предимство за американците.

ефрейтор Ленс Габриъл, Втори танков батальон, Морска пехота на САЩ: Ейбрамс развива до 40 км. в час. Може да развие максимална скорост и да поразява цели едновременно.

Морските пехотинци настъпват към Опдал от север, запад и изток пред погледа на местните и само за час превземат града и летището.

На 100 км. от Опдал се води друга битка.

© БТА / Xinhua / Liang Youchang

В момента се намираме в северна Норвегия, в горите край Тинсет, с норвежки механизиран батальон, които от няколко дни се опитват да намерят британските части на няколко километра оттук. В момента, в който ги намерят и ако ги намерят, ще ги атакуват в рамките на фиктивния сценарий на учението.

© БТА / Heiko Junge, NTB scanpix via AP

Норвежките войници са въоръжени с танкове "Леопард" и разузнавателни машини.

капитан Ким Касперсън, 8-а бронирана бригада, Норвегия: Нашият батальон изпрати разузнавачи, които търсят основния ни враг - на около 45 км. южно оттук. Според сценария, сме подложени на артилерийски огън. Така че трябва да действаме бързо.
лейтенант Ура Харкос, танкова рота, 8-а бронирана бригада, Норвегия: Това е танк "Леопард" 2, модел 84-а. Сравнително стар е, но е доста, доста ефективен. Ние охраняваме този път, докато батальонът ни е готов да атакува.

А англичаните постепенно отстъпват.

полковник Мат Люис, командир на Първи кралски полк, Великобритания: Целта е да проверим, първо, как нашите съюзници от Германия и Норвегия работят на труден терен, а за нас - как да отстъпваме и какви предизвикателства носи това.

Предизвикателствата пред войниците в учението "Единен тризъбец" са минусовите температури, маневрирането в пресечен терен при постоянни валежи.

© БТА / Xinhua / Liang Youchang