НОВИНИ

Продължава обсъждането за строежа на АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Жителите на Симитли и Кресна казват своето мнение за това откъде и как да минава магистрала "Струма". Обсъждането в Симитли започна тази сутрин и продължава близо 3 часа. Най-удачен вариант за строеж хората оставят на експертите. Хората искат да се построи магистрала, за да се намали броят на жертвите при Кресненското дефиле, където стават най-много катастрофи в страната. Важно е и какви ще бъдат връзките на магистралата с населените места от региона, както и дали ще бъде изградено тържище. за да могат хората да продават продукция, която произвеждат.

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 11.09.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Кметовете от района подкрепиха първия вариант за строеж, който предвижда разделяне на трасето на две - от Крупник до Кресна като в едната посока от София към Кулата ще се използва сега съществуващия път Е-79, а в обратната от Кресна до Крупник ще бъде изградено трасе на изток от Кресна в планината.

Еколози подкрепих вариант и двете трасета да бъдат в планината.

Благой Стефанов - кмет на село Брежани- „Вариантът ,който е източният вариант ни устройва ,като вариант ,мисля че след като това е до някъде мнението на правителството ,трябва да се съобразим със средствата, с които разполагаме ,със скоростта магистралата да се случи възможно най-бързо.

-Като връзки към селата ще искате ли допълнително?

-Има заложени връзки ,така че има пътен възел „Брежани", пътен възел „Мечкул", тука има пътен възел за Симитли - три пътни възела, мисля, че са достатъчни.

Андрей Ковачев-еколог - „ Вариантът ,който в момента може да се изпълни и ние да не връщаме пари на европейския съюз, това е вариант за пълен източен обход ,така нареченият Г-20 източен и ако в момента няма време и пари да бъде изпълнен, той просто трябва да бъде разделен на две, като етап на изпълнение ,но това е вариантът ,който трябва да бъде одобрен ,иначе ние ще влезем,просто целият проект ще потъне като „Титаник".

Пет са вариантите за строителството на магистралата през Кресненското дефиле.

Първият - да се използва сега съществуващия път през дефилето в посока Гърция, а към София да се построи нов път.

Вторият вариант е 15-километров тунел.

Третият е магистрала да бъде изцяло извън дефилето, източно от Кресна, а четвъртият и петият - с две платна в дефилето. След обществените обсъждания, проектът за магистралата и Докладът за оценка за въздействие върху околната среда трябва да мине одобрение през екологичното министерство.

Обществено обсъждане има и в Община Кресна, което започва в 14:00 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП спря продажбата на 21 тона яйчен жълтък без сертификат
НАП спря продажбата на 21 тона яйчен жълтък без сертификат
Безплатни прегледи за туберкулоза в УМБАЛ Свети Георги в Пловдив
Безплатни прегледи за туберкулоза в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив