НОВИНИ

Напрежение в Либия заради военна офанзива към Триполи

Продължава офанзивата към либийската столица Триполи на силите на либийския маршал Халифа Хафтар, който контролира източната част на страната. В отговор на маневрите на ген. Хафтар, подкрепяното от ООН правителство в Триполи също засили военното присъствие. Напрежението става на фона на визитата на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Либия, за да съдейства за намиране на политическо решение на кризата. Днес се свиква извънредно събрание на Съвета за сигурност, където ще бъде обсъдена ситуацията в африканската страна.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:15, 05.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

През последното денонощие по нареждане на маршал Хафтар военна техника беше разположена на няколко десетки километра от Триполи. Либийски сили, обаче, са пленили около 150 войници

Решението на Хафтар да предприеме офанзива към Триполи бележи нов етап от борбата за власт, която разкъсва Либия през последните 8 години. Две правителства си оспорват властта и петролните полета от Арабската пролет насам - базираното в Триполи международно признато Правителство на националното съгласие с премиер Файез ал Сарадж и още едно - в източния град Тобрук, подкрепяно от Либийската национална армия на Халифа Хафтар.

Антонио Гутериш е в страната, за да договори мирен път за решаване на кризата. През деня Гутериш се срещна с представители и на двете страни, които си оспорват властта. Смята се, че е провел разговор и със самия маршал Хафтар, но мястото на срещата се пази в тайна.

Абдула Блайхек, говорител на правителството в Триполи: Премиерът и Гутериш се договориха да се сложи край на сегашната криза и да се установи механизъм за провеждането на парламентарни и президентски избори.

Европейската комисия призова за успокояване на напрежението и за прекратяване на всякакви военни маневри. Съветът за сигурност на ООН се събира тази вечер, за да обсъди обстановката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жребият за Купата отреди възможност за пловдивско дерби на финал
Жребият за Купата отреди възможност за пловдивско дерби на финал
НОИ има достатъчно средства за новите пенсии тази година
НОИ има достатъчно средства за новите пенсии тази година