НОВИНИ

Продължава офанзивата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

Продължава военно-въздушната офанзива срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Към борбата с джихадистите от утре се присъединява и Германия. Берлин ще разположи в Турция два разузнавателни самолета "Торнадо" и 40 войници. Те ще извършват предимно разузнавателни мисии на територии, контролирани от ислямистите.

bnt avatar logo
от БНТ
08:25, 09.12.2015
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Русия нанесе нова поредица от удари с крилати ракети срещу цели на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Рака. Военният министър на федерацията Сергей Шойгу определи ударите като "успешни". Той допълни, че авиационните действия на Москва през последните три дни дават много добри резултати и съобщи, че за този период са извършени общо 238 полета, при които са поразени близо 700 цели на "Ислямска държава" в Деир-аз-Зур.

Междувременно Ирак си върна контрола над по-голямата част от град Рамади, който падна внезапно преди няколко месеца. Пробивът е бил осъществен 24 часа след като иракските войници са нападнали джихадистите от три страни, подкрепяни от американските въздушни удари. Военното министерство на Ирак съобщи, че "десетки бойци" на ислямистите са били убити при операцията. Все още няма данни за броя на жертвите от иракска страна.

Излезе и нов доклад за структурата на екстремистката групировка. Според консултанстката фирма "Суфан", броят на чуждестранните бойци в Ирак и Сирия е нараснал над два пъти до 27 хиляди души. Радикализираните бойци са от 86 различни държави, като преобладават гражданите на страни от Близкия изток. Според доклада, джихадистите използват оръжия, изнесени от Великобритания за Ирак като част от военната кампания през 2003-та. Информацията беше потвърдена от "Амнести интернешънъл".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилският парламент започна процедура по импийчмънт на Дилма Русеф
Бразилският парламент започна процедура по импийчмънт на Дилма Русеф
Сблъсъци след края на мача Левски - Литекс
Сблъсъци след края на мача "Левски" - "Литекс"