НОВИНИ

Продължава операцията по спасяване на блокираните в пещера деца в Тайланд

Вече шест часа се води операция за изваждането на блокираните в пещера в Тайланд 12 момчета и треньорът им по футбол. Предполага се, че в този час спасителите са стигнали до мястото. Очаква се операцията да продължи 3-4 дни.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:34, 08.07.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Пет часа плуване през тесни тунели, пълни с вода и кал, при ниски нива на кислород. Това е предизвикателството, с което ще трябва да се справят децата и техният треньор. Всяко от момчетата ще бъде съпровождано от двама водолази. Те ще бъдат извеждани поетапно, за да няма паника. Очаква се първото дете до достигне изхода на пещерата около 17 ч българско време.

Наронгсак Осотанакорн, командир на спасителния отряд: Мога да потвърдя, че децата и техният треньор са напълно готови за операцията. Те са готови да ни помагат, независимо от трудностите, които ще срещнат.

Тази сутрин в пещерата влязоха 13 чуждестранни водолази и петима морски пехотинци. На доброволците и журналистите беше наредено да се отдалечат от изхода на пещерата.

;

Детският футболен отбор е блокиран в пещерата от 23 юни. Те се намират на 600 метра под повърхността, в малка галерия, в която се оразувал въздушен джоб.

През следващите дни се очакват проливни дъждове. Според експерти валежите ще покачат до опасни нива водата в пещерата и независимо от постоянното изпомпване, галериите ще се наводнят. Надеждите са дотогава операцията да е завършила благополучно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа затвори главен път Е-79 край Мездра
Верижна катастрофа затвори главен път Е-79 край Мездра
Министър Каракачанов ще открие фотоизложба по повод 140 години Българска армия
Министър Каракачанов ще открие фотоизложба по повод 140 години Българска армия