НОВИНИ

Продължава почистването на пътя към Паметника на връх Шипка

Ден преди 3-ти март нашите репортери са в подножието на Паметника на свободата на връх Шипка, за да проверят дали пътят е проходим за националния празник. Прави се всичко възможно от институциите, за да се осигури достъп до паметника и днес ще продължи почистване на пътя до връх Шипка, както и на стълбите, от които гражданите ще могат да стигнат. Заради обилния снеговалеж има образували се преспи, стълбите са почти непроходими, но почистване продължава с пълна сила.

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 02.03.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
Д-р Чавдар Ангелов, директор Национален парк - музей "Шипка Бузлуджа" : Остана още един ден. Надявам се, че в рамките на деня този проблем ще бъде изчистен. Усилията, които полагат и Община Казанлък, и пътно-поддържащите фирми. С нашия ресурс същи сме се включили. Призовавам всички, които ще посетят паметника, да се добре облечени и подготвени, зимата е в разгада си и да следят указанията на органите на реда. Важното е, че вчера успяхме да издигнем националния флаг, който вече се вее до Паметника на Свободата, така че със сигурност празникът ще се случи.

От 12 феруари 2018 г. Паметникът на Шипка вече има акт за публично-държавна собственост.

Д-р Чавдар Ангелов: Практическата полза е, че вече падат пречките за едно възможно проектиране на косервационни и реставрационни дейности. Това ни дава възможност още тази година да започнем сериозно да мислим за изработване на един цялостен проект за консервация и реставрация. В този проект е логично да бъде включено и фасадно осветление.

По време на предаване министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че би подкрепил идея за осветяване на Паметника на връх Шипка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват паметник на полк. Борис Дрангов във Военната академия
Откриват паметник на полк. Борис Дрангов във Военната академия
Александър Иванов и Атанас Костадинов за оставката на Теменужка Петкова
Александър Иванов и Атанас Костадинов за оставката на Теменужка Петкова