Цистерна разля тонове масло в района на Сточна гара и бул. "Ген. Данаил Николаев" в София тази нощ. Движението в участъка беше сериозно затруднено. Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че ще сезира прокуратурата за инцидента, тъй като огромен ресурс е използван от общината за отстраняване на замърсяването.

След като няколко часа беше затворено движението по бул. "Данаил Николаев" и част от прилежащите улици, в момента движението е спокойно. Почистването продължава.Част от буслентата по булевард "Данаил Николаев" все още е затворена.

Почистването ще продължи през целия ден, а довечера в 22 ч. ще се въведе временна организация на движението, за да бъдат измити улиците.

Цистерна разля масло на Сточна гара в София

Цистерна разля масло на Сточна гара в София

Цистерна разля тонове масло в района на Сточна гара тази нощ. Движението в участъка е затруднено. Пътната настилка е опесъчена, но все още опасна. Ос...

Разливът на масло по пътната настилка в района на Сточна гара е станал малко след полунощ. Мобилизирани са над 50 души, които веднага са започнали обработване на засегнатите места.

Красимир Димитров, директор Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община: Получихме сигнал около 2 часа през нощта за няколко пътнотранспортни произшествия в района на Сточна гара. Причината-разлято масло от товарен автомобил, който е разлял около 8 тона масло като е започнал от ул. "Резбарска", бул. "Данаил Николаев". Веднага въведохме мерки с пътна полиция и пожарната, за да обезопасим мястото.

До сутринта на места движението по засегнатите улици и булеварди беше ограничено. Преминаване на автомобили и коли на градския транпосрт се извършваше със съдействието на пътна полиция, а малко след 8 ч. беше пусната и последната затворена отсечка- платното на бул. "Данаил Николаев" в посока гара Подуене.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община: "Продължава обработката на трасето, моля шофьорите да бъдат внимателни. Работници от почистващите фирми събират пясъка, но тази обработка ще продължи през целия ден, за да бъде максимално безопасно.

Водачът на цистерната е идентифициран веднага.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община: "Какво точно се е случило ще установят органите на реда. Аз лично ще сезирам прокуратурата, защото огромен ресурс е използван цялата тази нощ и ще продължим да използваме, за да възстановим изцяло настилките."

От Столичната община успокоиха, че няма опасност от замърсяване, тъй като обработката и почистването на настилката е започнало своевременно.