НОВИНИ

Експерти: Приливната вълна в Бураско не е от язовирите

Днес е ден на траур в община Камено в памет на трите жертви от поройните дъждове в Бургаско. През целия ден продължи огледът на щетите в пострадалите села. Те се оценяват на над 4 млн лева. За първоначално справяне с последствията от пороите правителството отпусна 1 млн. лв. на Бургас и Камено.БЧК откри сметка за осигуряване на най-необходимото в засегнатите общини. Със есемес на номер 1466 можете да дарите 1 лев. Правителството отпуска 1 милион лева, но те са за инфраструктура, за разчистване на затлачените реки и наноси.Все още издирват изчезналата жена в с. Черни връх.

Николай Минков
от Николай Минков Екип на „По света и у нас“
18:05, 26.10.2017
Чете се за: 03:04 мин.
У нас

С всяка измината минута надеждата да се открие жената остава все по-малка, въпреки че днес се включи и тежка техника, която да се пребори с тоновете кал и наноси, където се предполага, че е изчезнала жената. Поискана е помощ от БЧК, откъдето са заявили, че ще изпратят специализирани кучета за издирване на затрупани хора.

В ранен следобед се появи нова хипотеза за скъсана дига, но тя би повлияла единствено в с. Черни връх, защото се оказва, че има такова съоръжение до селището и целта му е била да го защитава от наводнение. Не се знае по какви причини това съоръжение е поддало и е предизвикало приливна вълна, което потвърди и кметът на община Камено. Иначе за цялата ситуация виновни според експерти са тежките метеорологични условия, защото бедстващите селища са в котловинни местности. Основно причината са дъждовете от над 200 л./кв. м.



;

При направения анализ на базата на топографски карти и оглед на място специалистите заявиха, каскадата от язовири нямат отношение към жертвите в засегнатото село Полски Извор.

Милуш Кумчев, началник на Регионален отдел НЯСС Югоизточна България: Над което няма нито един язовир, в с.Черни Връх, над което няма нито един язовир и в с. Ливада също няма язовири и е далече от поречието на реката, по която е станало преливането.

Областният управител Вълчо Чолаков също с карта в ръка твърди, че приливната вълна не е от язовирите.

Вълчо Чолаков-обл.управител: По-малкият язовир отдавна не съществува като такъв, само е отбелязан на картата, а по-големият язовир е с прекъсната язовирна стена от 2014 година. Тоест той няма как да събере вода в него, която след това да бъде изпусната. Изследвайки областта и местността няма друг язовир, който би могъл при скъсване на стена да предизвика такава високометрова вълна и да причини такова унищожение.
Тодор Щерев, кмет на с. Черни Връх: Аз не бих казал че те са причината да стане таз голяма трагедия. Те са скъсани още през 2014-та, на предното наводнение. От тогава те не са възстановени.

Фермер от Черни Връх, който развива модерно земеделие, също смята, че причината за потопа е огромния валеж, който е далеч над посочените от метеослужбите данни.

Георги, фермер: При нас е между 270-280 литра дъжда. Моите мерилки в 11 часа бяха на 100 литра, а най-големия дъжд падна около два часа.
Желю Вардунски, кмет на Община Камено: Нека да се изкажат компетентните органи, дрон ще бъде вдигнат, ще се направят снимки, за да се види точно дерето къде точно е отишло. Според мен е отишло в Русокастренска река, което допълнително е запълнило водния обем на реката и според мен и според други специалисти тези дерета е нямало къде да оттичат.

Докато се изясняват истинските причини за потопа, вече започна разчистването на пострадалите къщи и уточняването на размера на разрушените пътища и мостове.

;

Ден на траур в община Камено в памет на трите жертви на бедствието в Бургаско. Най-тежко остава положението в селата Равнец, Черни връх, Полски извор и Ливада. Кал е затлачила улици и домове. Някои хора не могат да стигнат до къщите си, други спасяват каквото е останало от имуществото им. Ужас - с тази думи описват преживяното, но са благодарни, че са оцелели.

;

Оцеляла. Измъкнала се от водния капан и оставила калта да затрупа дома ѝ - Таня от село Ливада преживяла истински кошмар.

Таня: През вратата влиза и до тука се надига, пълни се стаята. Аз до тука съм мокра и викам „нищо, че ще умра“ ... дадох си кураж. Имам насреща иконичка на Света Богорозица. Викам: „Господи, мили Господи, айде да ме съжалиш!“ Спря, спря да вали.

Село Равнец след потопа - кал по улиците, тиня в домовете, страх в очите на хората - така преминало последното денонощие. Изоставили всичко и тръгнали да търсят спасение на сухо и на високо.

На колата спахме с 4 деца.

С гумени ботуши и лопати всеки се опитваше да почисти оцелялото от живота преди потопа.

Димитър Николов - кмет на Бургас: Сега ще влезе по-малка техника - малки бобкати, които да могат да почистват входовете към дворовете на домовете, за да може да се влезе. Ще изчакаме малко да поизсъхне, за да можем да изринем, после ще минем с пожарникарски маркучи.

Село Черни връх и последиците от пороя - смачкани автомобили, затънали в тинята и останки от къщи като след военни действия. Калта е повече от метър, отломки от домове са отнесени в близкото дере. От тук в калта се губи и дирята на 68- годишна жена. Да се надява да да е жива и здрава - това остава на дъщеря ѝ.

Ще продължаме да я търсим, докато не я намерим, няма да спрем.

350 лева еднократна помощ - толкова ще получат пострадалите, но с разрушените пътища и мостове сметката нараства значително.

Необитаеми са част от къщите в село Полски извор след, както го наричат, „потопа“. Десетки животни се издавили.

Има около 70-80 кокошки, петли, две кози, едно куче.

Равносметката за всеки е различна - едни загубиха дома си, други част от имуществото. Но най-тежката си остава загубата на три човешки живота.



;

Картината в селата Равнец, Черни връх и Полски извор беше покъртителна - тонове тиня, залети улици, загинали животни, бездомни кучета и напуснати домове. Въпреки всичко, областният управител и министърът на регионалното развитие започнаха огледа на щетите.



;

Поминъкът на хората тук е в опасност. До преди 48 часа работата на хората тук беше земеделие, но сега то не съществува, защото всичко е под тонове тиня. Имаше няколко соларни парка, които са унещожени и една кариера, която също е залята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови програми за часовете по майчин език
Нови програми за часовете по майчин език
Първият в страната Музей на водата беше открит в Благоевград
Първият в страната Музей на водата беше открит в Благоевград