Днес пред съда той разказа какво е било отношението на Цветан Василев към изпълнителните директори на банката. Свидетелят разказа още как дружества свързани с банкера са получавали кредити от КТБ и след това прехвърляли парите в основната фирма на Василев. Според показанията на Лазов след 2011 година Цветан Василев започнал да наема скъпоплатени журналисти на работа в ТВ7, както и да плаща неофициално на други, за да очернят неприятели на банкера.

Бисер Лазов разказа, че през 2012 г. в управлението на фирмата на Цветан Василев влязла дъщеря му Радосвета. Според показанията на свидетеля баща и дъщеря Василеви организирали отпускането на кредити на дружества, свързани със собственика на КТБ, а след това сумите се превеждали на основната фирма на Василев. Всичко това се случвало с подписите на изпълнителните директори на банката, а отношенията между всички се основавали на доверие.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото за фалита на КТБ: Това е все едно да си представите Исус да привлече апостолите си, те да вървят с него и когато стане напечено, той да не отиде на кръста, да не извърви пътя, да обяснява, а отива някъде. Василев предаде всички хора.
Илиян Зафиров, подсъдим като бивш изпълнителен директор на КТБ: Аз съм аристократ по душа, за Апостол не знам - пази Боже.
Разпитаха основния свидетел по делото за фалита на КТБ

Разпитаха основния свидетел по делото за фалита на КТБ

Специализираният наказателен съд заседава по мегаделото за фалита на КТБ. Днес беше разпитан основният свидетел по делото Бисер Лазов, сочен за дяснат...

Лазов разказа още, че последната му среща с Цветан Василев е била на 23 юни 2014, само два дни след затварянето на КТБ.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото за фалита на КТБ: Видяхме се във Виена. Занесох му документи. Поговорихме и тогава Василев ми каза, че няма намерение да се върне.

Твърди се, че тогава Василев казал на най-близките си в банката да се оправят както могат. Пред съда Лазов разказа, че в края на 2013 г. и началото на 2014 г. е присъствал на срещи с тогавашния подуправител на БНБ и шеф на банковия надзор Цветан Гунев в кабинета на Василев. На тях се обсъждало как КТБ ще отговори на новите изисквания за банковата регулация.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото за фалита на КТБ: Никога не съм виждал в неговия кабинет Пеевски. Единственият, който съм виждал да седи наистина зад неговия на неговото бюро беше адвокат Лазар Карадалиев.

Според показанията на Лазов след 2011 година Цветан Василев е започнал да наема скъпоплатени журналисти в ТВ7. Парите за предаването на Люба Кулезич се превеждали на нейната фирма. Лазов твърди, че пари са давани и на Соня Култуклиева, но не знае какво е станало с проекта, който тя подготвяла. Василев плащал големи суми и на журналистите Огнян Стефанов и Мирослав Иванов. На тях било поръчвано очернянето на тогавашните издатели на в-к "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев.

"Голямото четене" приключи, делото "КТБ" започва по същество

"Голямото четене" приключи, делото "КТБ" започва по същество

След направените промени в НПК, Специализираният съд реши да прекрати четенето на заключителната част от обвинителния акт, която е близо 5 000 страниц...