НОВИНИ

Продължава разпитът на основния свидетел по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов

Днес пред съда той разказа какво е било отношението на Цветан Василев към изпълнителните директори на банката. Свидетелят разказа още как дружества свързани с банкера са получавали кредити от КТБ и след това прехвърляли парите в основната фирма на Василев. Според показанията на Лазов след 2011 година Цветан Василев започнал да наема скъпоплатени журналисти на работа в ТВ7, както и да плаща неофициално на други, за да очернят неприятели на банкера.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:05, 27.03.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Бисер Лазов разказа, че през 2012 г. в управлението на фирмата на Цветан Василев влязла дъщеря му Радосвета. Според показанията на свидетеля баща и дъщеря Василеви организирали отпускането на кредити на дружества, свързани със собственика на КТБ, а след това сумите се превеждали на основната фирма на Василев. Всичко това се случвало с подписите на изпълнителните директори на банката, а отношенията между всички се основавали на доверие.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото за фалита на КТБ: Това е все едно да си представите Исус да привлече апостолите си, те да вървят с него и когато стане напечено, той да не отиде на кръста, да не извърви пътя, да обяснява, а отива някъде. Василев предаде всички хора.
Илиян Зафиров, подсъдим като бивш изпълнителен директор на КТБ: Аз съм аристократ по душа, за Апостол не знам - пази Боже.
;

Лазов разказа още, че последната му среща с Цветан Василев е била на 23 юни 2014, само два дни след затварянето на КТБ.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото за фалита на КТБ: Видяхме се във Виена. Занесох му документи. Поговорихме и тогава Василев ми каза, че няма намерение да се върне.

Твърди се, че тогава Василев казал на най-близките си в банката да се оправят както могат. Пред съда Лазов разказа, че в края на 2013 г. и началото на 2014 г. е присъствал на срещи с тогавашния подуправител на БНБ и шеф на банковия надзор Цветан Гунев в кабинета на Василев. На тях се обсъждало как КТБ ще отговори на новите изисквания за банковата регулация.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото за фалита на КТБ: Никога не съм виждал в неговия кабинет Пеевски. Единственият, който съм виждал да седи наистина зад неговия на неговото бюро беше адвокат Лазар Карадалиев.

Според показанията на Лазов след 2011 година Цветан Василев е започнал да наема скъпоплатени журналисти в ТВ7. Парите за предаването на Люба Кулезич се превеждали на нейната фирма. Лазов твърди, че пари са давани и на Соня Култуклиева, но не знае какво е станало с проекта, който тя подготвяла. Василев плащал големи суми и на журналистите Огнян Стефанов и Мирослав Иванов. На тях било поръчвано очернянето на тогавашните издатели на в-к "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кешерю с два гола и асистенция за Румъния
Кешерю с два гола и асистенция за Румъния
ДРУГИТЕ новини: Празник на театъра
ДРУГИТЕ новини: Празник на театъра