Разследването продължава и на мястото на катастрофата. Прокурори, следователи и експерти направиха нов оглед на пътя край Своге, взет беше и материал от асфалтовата настилка за анализ и експертиза. Шефът на националното следствие Борислав Сарафов допусна, че изследванията може да се направят в лаборатория извън страната.

От мястото, на което автобуса е напуснал пътното платно и е полетял към дерето беше взета основната проба. Ще бъде изследвана и чакълестата основа, която трябва да дава устойчивост на трасето и да не позволява промени в наклона.

Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на НСлС: Взимаме и проби от асфалтовото покритие, изследваме и дълбочинно самата основа, за да може тези проби да ги изследваме както за качествен, така и за количествен състав на вложените материали в асфалтовото покритие и в цялата основа.

Така ще бъде установено дали положените асфалтови смеси отговарят както на изискванията, така и на проекта и договореното с консорциума от строители - "ТРЕЙС" и "Мегаинвест холд". От офисите на двете фирми вече са иззети всички документи, с които асфалта е поръчан, а след това и отчетен пред инвеститора.

Взет беше материал от асфалтовата настилка за анализ и експертиза
Взет беше материал от асфалтовата настилка за анализ и експертиза © БНТ
Министрите Радев, Нанков и Московски с оставки заради катастрофата край Своге

Министрите Радев, Нанков и Московски с оставки заради катастрофата край Своге

Трима министри подадоха оставки заради катастрофата край Своге. Това са вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и министъръ...

От АПИ пък - отчетната документация.

Бисерка Стоянова, зав. отдел "Специализиран" в НСлС: При тях също има документи, които биха ни ориентирали, биха ни дали подробна информация за спецификацията, за паспорта на строежа, за разплащанията, които са извършени към търговските дружества.
Разпитват бивши шефове на АПИ заради катастрофата край Своге

Разпитват бивши шефове на АПИ заради катастрофата край Своге

В Националното следствие днес се явиха двама бивши директори на Пътната агенция Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. След разпита и двамата свидетели заяви...

Един от ключовите въпроси за разследващите е дали не е отчетен за плащане асфалт от висок клас и качество, а положен друг - с по-ниски параметри.

Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на НСлС: Ако се установи, че са усвоени пари от този пътен участък и той е направен некачествено за сметка на това ще има обвинения.

Разследващите измерват внимателно още наклоните и параметрите на пътя, за да се провери дали е спазен точно проектът.

Днешният оглед и взимането на проби от пътната настилка ще позволи на прокуратурата да даде разрешение на АПИ за ремонт на пътя. В понеделник разследващия екип ще проведе съвещание, на което ще прецени къде да даде материалите за изследване.