НОВИНИ

​Продължава разследването на самолетната катастрофа в Непал

Продължава разследването на самолетната катастрофа в Непал, при която загинаха 49 души. Оцелели разказват за паника и хаос в миговете преди сблъсъка. Авиокомпанията и непалските власти остават на противоположни мнения по въпроса кой е отговорен за трагедията.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:02, 13.03.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Спокоен полет, който по нищо не предвещавал фаталния завършек. Така оцелели от разбилия се самолет разказват преживяното. 22-ма души като по чудо се спасиха след като самолетът на бангладешка авиокомпания катастрофира при кацане на летището в Катманду. Част от ранените остават в критично състояние.

Все още няма окончателно заключение за причината за инцидента. В записа от разговора между контролната кула и пилота става ясно, че вместо да заходи към летището от юг, самолетът е дошъл от северната страна. Авиокомпанията отрича вината на пилота и твърди, че диспечерите са го объркали.

Сушил Чадхури, очевидец: Видях как се случи всичко. Самолетът този път не дойде от обичайната си посока. Тресеше се силно и се изненадах, че се движи толкова бързо, докато се приближава към пистата. Уплаших се, че ще се сблъска с друг самолет, но пилотът успя да се отклони, преди да удари земята.

Летището в Катманду е в топ 10 на най-опасните в света. В края на пистата започва планина, а дори опитни пилоти се затрудняват с маневрите, които трябва да извършат, за да кацнат успешно. Това е пореден авиоинцидент в Непал, но най-смъртоносния от 25 години насам, когато пакистански пътнически самолет се разбива и загиват всички 167 души на борда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановено е движението при Кресненското дефиле
Възстановено е движението при Кресненското дефиле
Какъв е контролът, който се прилага при хлебопроизводството?
Какъв е контролът, който се прилага при хлебопроизводството?