Ще се докажат ли обвиненията срещу американския президент Доналд Тръмп за злоупотреба с власт, при която е използвал Украйна, за да злепостави своя политически противник и сега съперник в президентските избори Джо Байдън? Това ще стане ясно след края на публичните изслушвания в Конгреса. Днес беше петият и последен ден от свидетелствата. Пред Комисията по разузнаването на Конгреса се явиха бивша съветничка на Тръмп и бивш служител в американското посолство в Киев.

Конгресът не бива да вярва на твърденията, че Украйна, а не Русия, се е опитала да се меси в американските избори. Това подчерта в публичното изслушване бившата съветничка на Доналд Тръмп Фиона Хил. Тя посочи, че президентът е пренебрегнал съвети да отхвърли тази фалшива теория и е слушал мнението на Руди Джулиани. Личният адвокат на Тръмп е участвал в натиска върху украинските власти да разследват сина на Джо Байдън, свидетелства Дейвид Холмс, по това време на работа в Киев.

Дейвид Холмс, бивш служител в посолството на САЩ в Киев: Стана ми ясно, че адвокатът г-н Джулиани поема пряка роля в дипломацията в Украйна.

Ролята на Джулиани беше изтъкната и вчера, в ключовото свидетелство на Гордън Сондланд, че президентът е наредил на него и други да съдействат за натиска срещу Украйна за разследването, засягащо политическия му противник. Усилията на Тръмп са подкрепяли държавният секретар Майк Помпео и Джулиани.

Гордън Сондланд, представител на САЩ в ЕС: Не искахме да работим с г-н Джулиани, но разбирахме, че ако откажем, ще загубим възможността да заздравим отношенията между Съединените щати и Украйна. Затова следвахме нарежданията на президента.

Демократите смятат свидетелството на Сондланд за решаващо в разследването, но републиканците искат доказателства. Конгресът се опитва да установи дали Тръмп е задържал гласувана военна помощ за Украйна, за да издейства разследване за корупция срещу сина на неговия съперник Джо Байдън. Ако това се докаже и Камарата на представителите гласува за отстраняване на Тръмп, процедурата ще мине в Сената, доминиран от съпартийците на президента.