Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ разследва Словакия за злоупотреба с европейски средства. Сигнал за това е недовършената работа на Ян Куцияк - убитият през февруари словашки журналист. Продължени са и разследванията на малтийската журналистка Дафне Галиция. Шест месеца след нейното убийство очакваме резултатите.

Разследването на убития журналист Ян Куцияк за връзки на словашкото правителство с италианската мафия повдига съмнения за злоупотреба с европейски средства за земеделие. Днес говорител на ЕК потвърди, че разследването е поето от ОЛАФ. Има подозрения, че в Словакия организираната престъпност е проникнала на всички нива в политиката и икономиката. Затова вчера Европарламентът прие резолюция с искане за международно разследване на убийството на Куцияк и неговата годеница.

Иван Тефанек, евродепутат от Словакия, ЕНП: Трябва да продължим това, което Ян Куцияк не довърши. Да разкрием схемите, чрез които европейските пари отиват в ръцете на мафията. Да подобрим законодателството за защита на журналистите.

Повод за резолюцията е и убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, която разкриваше корупцията в Малта. След смъртта ѝ 45 журналисти от 18 световни медии са довършили нейни разследвания. Това е първият проект от инициатива на французина Лоран Ришар за довършване на работата на убити или хвърлени в затвора журналисти. "Можете да убиете вестоносеца, но не и съобщението му." - казва Ришар.