НОВИНИ

Продължава руско-американската дипломатическа война

Съединените щати обмислят възможен отговор, след като заради новите американски санкции Москва обяви драстично съкращаване броя на служителите на американското посолство в Русия и отне два американски дипломатически имота. Руският президент Владимир Путин обяви, че общо 755 служители на американската мисия в Русия ще трябва да прекратят работа.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:53, 31.07.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Американското посолство в Русия има свои истории в общата на възход и кризи в руско-американските отношения. През 70-те години американските дипломати, работещи тогава в тази сграда на Новински булевард в Москва, са прегледани за рак заради подозрения, че съветските спецслужби облъчват зданието, за да подслушват. През 87-а в него са открити подслушвателни устройства.

През 80-те години при шпионски скандал Съединените щати намаляват броя на служителите в съветското посолство, а Москва забранява на американската мисия да наема местни служители. Подобно на сегашното съкращаване на персонала обаче не се е случвало дори в онези студени години на най-тежко противоборство между Москва и Вашингтон.

Владимир Путин, президент на Русия: "От гледна точка на работата на дипломатическо ведомство, това е напълно чувствително, защото 1000 и повече служители - и дипломати и технически сътрудници, работят в Русия. 755 от тях ще трябва да прекратят дейността си в Русия, а това е чувствително."

Мерките срещу Вашингтон, сред които и отнемането на складове и вила в Москва, са в отговор на допълнителните американски санкции срещу Русия. Според Путин Русия би могла още да наложи ограничения в енергийното или космическото сътрудничество, но засега това няма да се прави.

Владимир Путин, президент на Русия: "Ние, разбира се, има с какво да отговорим и да ограничим тези сфери на двустранно сътрудничество, които биха били болезнени за американската страна. Но не мисля, че трябва да го правим. Това ще навреди и на развитието на международните отношения".

Кремъл обяви днес, че оставя на Вашингтон решението кои служители да съкрати до 1 септември. От 1210 души общ брой, американските граждани са малко повече от 300. По неофициална информация най-много съкратени вероятно ще бъдат лица с недипломатически статут от местните служители на посолството и трите консулства.

В Москва скандалът се коментира от анализаторите като начало на дипломатическо-санкционна война и край на очакванията, че Доналд Тръмп ще инициира подобряване на отношенията с Русия. Той ще донесе още популярност на Путин в очакване да се кандидатира четвърти мандат за президент.

Във Вашингтон смятат руските действия за неоправдани. Днес в американското посолство беше свикано събрание на всички служители, а мисията се подготвяше да освободи складове и вила в парка "Серебряний бор". От утре вратите там ще бъдат затворени за американци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят два нови приюта за жертви на трафик на хора
Отварят два нови приюта за жертви на трафик на хора
Пет тона непотребни вещи изхвърлени в Чистота
Пет тона непотребни вещи изхвърлени в "Чистота"