Продължава събарянето на незаконни постройки в пловдивската „Арман махала". Премахват се жилищни сгради в район „Северен", които нямат строителни документи и книжа и са изградени върху общинска собственост. Досега от 26 незаконни обекта в квартала са разрушени 17.

Пловдив

Въпреки засиленото полицейско присъствие, събарянето доведе до напрежение и конфликти.

Не ви е срам. Недей така, бе, Господине. Там вътре има хора…

След като полицията овладя суматохата кмета на район Северен Ральо Ралев обясни, че заповедите за премахване на незаконното строителство са потвърдени от съдебните институции, както в България, така и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. А покани за доброволно напускане на незаконните жилища са били изпратени още преди 9 дни.

От Българския Хелзински комитет са завели колективен иск пред съда в Страсбург за нарушени права на жителите на квартала. Делото обаче все още не е приключило.

Васил Къдринов - Български Хелзински комитет: В това семейство има дете на 5 месеца след като събарят общинарите трябваше да предоставят на това семейство подслон.

Подслонът нуждаещите са отхвърлили, защото получили юридическа консултация от правозащитни организцации. А районната администрация попаднала в затруднение да изпълни социалните си ангажименти.

Ральо Ралев - кмет на район „Северен": „Живущите тук много умело ползват адвокати, дават им съвети ...и се правят, че не разбират. И не подписваха молбите за настаняване във временно социално жилище.

Събарянето на останалите 9 незаконни постройки ще продължи след като живеещите там подпишат документи за настаняване във временни социални жилища.