НОВИНИ

Продължава спорът за добива на природен газ в Добруджа

Спорът за добива на природен газ в Добруджа продължава. Фирмата инвеститор "РусГеоком БГ" обжалва в Административния съд решението на директора на екоинспекцията във Варна, което блокира добива на природен газ в района. То беше взето, след като Експертният екологичен съвет установи, че има риск от замърсяване на водата и отхвърли доклада за оценка на въздействието върху околната среда.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
22:15, 22.05.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Адвокатите на газовата компания твърдят, че решението е издадено заради обществения натиск.

Йордан Йорданов, адвокат на „Русгеоком БГ": "Някой очевидно създава страхове в местното население, започват масови подписки и притеснени от тези масови подписки, всички държавни институции обръщат мнението си на 180 градуса."

От „Русгеоком БГ" настояват да се изготвят допълнителни експертизи, въз основа на които да продължат проучвателните сондажи, а после да получат и разрешение за добив.

Иванка Казакова, природозащитник: "Еколог трябвало да оцени въздействието на химически вещества във въздуха, почвата и водата върху здравето на човек. Нали се сещате, че това трябва да го направи доктор."
Йордан Йорданов, адвокат на „Русгеоком БГ": "Ние смятаме, че това инвестиционно намерение за добив на газ не създава никакви рискове за хората там."

Хората обаче са категорични, че добивът застрашава здравето им и има реална опасност от замърсяване на почвата, водите и въздуха.

Атанас Атанасов, жител на Генерал Тошево: "Давам пример с пчелите, давам пример с газта, която ще се пуска с атмосферата, за водата категоричен съм, че съществуват рискове, колкото и да ги манимилизира инвеститорът."

Жителите на Генерал Тошево са готови пак да протестират, ако магистратите отменят решението на екоинспекцията във Варна и отново разрешат на компанията да задвижи процедурата за сондажи и добив на газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Домашно куче нахапа жестоко 2-годишно дете в пловдивското село Крумово
​Домашно куче нахапа жестоко 2-годишно дете в пловдивското село Крумово
В Референдум: Конкурентно ли е европейското производство?
В "Референдум": Конкурентно ли е европейското производство?