НОВИНИ

Продължава стачката на миньорите от рудник "Оброчище"

Втори ден продължава гладната стачка на миньорите от рудник „Оброчище" .Те спряха работа, защото концесионерът на мангановата мина не спази предварителното споразумение за Колективен трудов договор. То беше подписано след близо две седмици на протести и гладна стачка. Сега заплатите за февруари вчера бяха преведени, но ваучерите за храна се бавят вече 2 месеца. Работниците отново настояват да получат и обещаното увеличение на месечните възнаграждения.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
15:29, 04.04.2017 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

20 миньори протестират под земята. Втори ден те не са излизали на повърхността и не са виждали слънце.

Ивайло Тодоров, синдикален лидер: "Изкарахме двама с кръвно и един на инсулин, изкарахме ги вчера вън, опасно е."

Миньорите бяха категорични, че заради протестите, работодателят оказва натиск върху тях като не изпълнява социални си ангажименти - да плаща разходите за ток, наем и вода.

Димитър Иванов, механо-шлосер в мина „Оброчище": "Колеги, които ползват неговата социална придобивка - квартира, ток и вода, на колеги им отказва да им плаща квартирата, понеже били в предните редици на протеста.
Ивайло Тодоров, синдикален лидер: "Бяха обещали, че няма да има репресии към колегите, да се върнат, токът им е спрян от вчера."

При предишния протест миньорите се споразумяха с работодателя за повишаване на заплатите. Анексите към трудовите договори, с които месечните възнаграждения трябваше да станат около 600 лева, още не са подписани.

Силвия Димитрова: "250 лева квартира плащам месечно, последната ми сметка за ток е 135 лева, ученик имам в шести клас. Самотна майка."
Павел Костадинов: "Държавата да създаде закони, с които да бъдат принудени такива работодатели да не закъсняват и да изплащат всичко на време."

На концесионера на мината „Евроманган" само за март са издадени 13 акта за нарушение от Инспекцията по труда.

Ангел Петков, изпълняващ длъжността директор на "Инспекция по труда - Добрич": "Всички документи, които сме изготвили трябва да ги връчим. Чакаме работодателя и ние заедно с работниците."

От Инспекцията по труда са сезирали прокуратурата заради системния отказ на работодателите да съдействат на контролните органи. Вече е потърсено и съдействието на полицията за издирване на концесионера на мината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Санкт Петербург са въведени засилени мерки за сигурност
В Санкт Петербург са въведени засилени мерки за сигурност
Патриарх Неофит изрази съболезнованията си по повод атентата в Санкт Петербург
Патриарх Неофит изрази съболезнованията си по повод атентата в Санкт Петербург