Продължава визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас. И днес в София се очакват засилени мерки за сигурност, а по време на преминаването на руската делегация поетапно ще бъдат затваряни улици и булеварди. В този час започна българско-руски бизнес форум за туризма.

Вижте повече от прякото включване на Цветелина Катанска

© Цветелина Катанска

Българо-руският бизнес форум е посветен на туризма. Именно туризмът е една от областите, в които е най-безпроблемно сътрудничеството между двете държави.


Припомняме, че през първия ден на посещението на Медведев у нас - с премиера Борисов дискутираха двете основни теми - изграждането на АЕЦ "Белене" и изграждането на българския участък от "Турски поток" и евентуалното участие на Русия в газовия хъб "Балкан".

Това, което България даде като заявка е, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде построена - защото, както каза Борисов - след близо 10-12 години АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян, тъй като поредното удължение на централата ще изтече тогава, и България ще има нужда от нова централа.

От енергийното министерство дори са изчислили, че изграждането на АЕЦ "Белене" би донесло на страната близо 7 млрд. лева приходи в периода 2020 - 2039 година.

Втората тема беше изграждането на българския участък от "Турски поток". Това, което Русия заяви вчера пред руски медии - изпълнителният директор на Газпром Алексей Милер каза, е че няма да участва в изграждането на газовия хъб "Балкан" и засега не се готвят доставки за него.

От българското Министерство на енергетиката коментираха за "По света и у нас", че знаят за това руско решение, но ще продължат по изграждането на проекта - на газопровод от Провадия до турската граница, който се очаква да бъде и част от бъдещия "Турски поток".

По отношения на туризма се очаква днес двете държави да договорят увеличаване на сътрудничеството. През миналата година близо 500 000 руски туристи са посетили България, като това е с 8% спрямо 2017 г.

Именно как да бъде увеличено това сътрудничество ще бъде дискутирано на днешния форум.

© Цветелина Катанска
© Цветелина Катанска
Дмитрий Медведев се срещна с председателя на НС Цвета Караянчева

Дмитрий Медведев се срещна с председателя на НС Цвета Караянчева

Руският премиер Дмитрий Медведев разговаря с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. На срещата присъстваха и депутати от групата за прия...