НОВИНИ

Продължават да пристигат сигнали за нередности в шивашкия бранш

В серия от репортажи в последните дни Ви разказваме за трудовите неуредици в областта на шивашката промишленост у нас. Според доклад на международна неправителствена организация, в България заплащането в сектора е по-ниско дори от това в Китай.

Мина Петрова
от Мина Петрова
20:20, 13.03.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Разследването по темата продължава. Към този момент ви показахме истории на служители в шивашката промишленост, които работят от 12-15 часа на ден, в някои случаи по 6 дни в седмицата, в замяна на минималната работна заплата. Нелегална практика, която определя проблема като експлоатация на труд. Най-много са регистрираните цехове в Югозападния регион, от където и заснехме повечето истории.

Сега, отново се намираме в Южна България. Получихме информация от наши източници за още нарушения от страна на работодателите в индустрията. Според тях, честа практика е собственик на фабрика да обяви фалит и след това да регистрира наново фирмата с друго име. По този начин, работодателите избягват изплащане на заплати на своите работници. Подобен случай наблюдаваме и с обувен цех в гр. Дупница през изминалия месец.

Незаплащането на трудови възнаграждения е едно от най-сериозните нарушения спрямо Кодекса на труда. Въпреки това, много от работниците не получават заплатите си или водят дела с години. Продължение по темата за нелоялните практики на работодателите в шивашката промишленост очаквайте скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запазената възрожденска архитектура привлича туристи в село Делчево
Запазената възрожденска архитектура привлича туристи в село Делчево
Общината пита гражданите как трябва да изглежда булевард „Дондуков“
Общината пита гражданите как трябва да изглежда булевард „Дондуков“