Продължават дебатите у нас за избор на лятно или зимно часово време. Според евродепутата Момчил Неков най-разумно е смяната на времето да отпадне през 2020 г. Едно от предложенията е България да синхронизира позицията заедно с другите страни в региона.

Проучванията до момента категорично показват, че бизнесът и медицината са против смяната на стрелките на часовника. Консенсус по темата кое време да изберем - лятното или зимното все още няма.

Според евродепутата Момчил Неков зимното време е по-подходящо. Причината - 70% от търговията на България е в рамките на ЕС, а близо половината компании работят с клиенти от централноевропейски държави. По този начин бизнесът ще бъде конкуретноспособен.

Момчил Неков, евродепутат: Това означава, че ако те изберат зимно, а ние лятното разликата ще стане два часа. Ако вземем един нормален, стандартен работен ден това означава, че сутрин ще имаме два часа разлика с тях и вечерта два часа, което влияе върху транспортните услуги, комуникациите, въздушния сектор.

Проучване сред бизнеса на Българската стопанска камара показва, че привържениците на зимното часово време надделяват с около 2% от анкетираните. В същото време земеделските производители настояват за лятното време. От камарата смятатат, че решаващ трябва да бъде гласът на хората.

Ани Алашка, представител на БСК: Хората са този ценен ресурс, от който зависи доброто функциониране на икономиката.
Д-р Петър Чипев, специалист по съня: Към кое време трябва да останем това не можем да кажем, защото нямаме научни данни кое е по-добре за здравето.

Позицията на България трябва да бъде обявена в Брюксел най-късно до април 2019 г.

Без окончателно решение за смяна на времето от догодина

Без окончателно решение за смяна на времето от догодина

Повечето страни от Евросъюза преценяват като преждевременно и твърде амбициозно премахването на сезонната смяна на времето от догодина, както предлага...