В Прищина днес продължават тържествата за 10-тата годишнина от независимостта на Косово. Продължават и коментарите. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Евросъюза да не повтаря със Сърбия грешката си с Украйна чрез поставяне пред избор "Русия или Запада". Пред Евронюз той определи като "непристойни ултиматуми" към Белград еврочленството да се обвързва с признаване на Косово и приемане на външната политика на Брюксел с антируски санкции.

Косово е с незавършена независимост, защото не е член на ООН и други международни организации, поради липса на споразумение със Сърбия. Това пък заяви сръбският президент Александър Вучич на среща със студенти в разделената Косовска Митровица. Борим се не само с Прищина, но и с Лондон и Вашингтон, които оказват пряк натиск върху някои страни за признаване на Косово, изтъкна Вучич и припомни подкрепата на Русия и Китай за сръбската кауза.

Снощи в Мюнхен пък президентът Хашим Тачи се оплака, че страната му още не е членка на ООН, а пътят ѝ към евросъюза е труден, защото той не е единен към статута ѝ и пет от страните членки още не са я признали.

Косово отбеляза 10 години независимост с парад на Силите за сигурност

Косово отбеляза 10 години независимост с парад на Силите за сигурност

Косово отбеляза 10 години от обявяването на независимостта с парад на Силите за сигурност и полицията в центъра на Прищина, съобщи косовската телевизи...