НОВИНИ

Продължават масовите прояви в Турция за годишнината от опита за преврат

С масови митинги и церемонии Турция отбеляза една година от неуспешния опит за преврат. Във втората поредна нощ събитията се прехвърлиха от Истанбул в Анкара, където по време на атаката парламентът беше обстрелян от самолет на турската армия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган се обяви за връщане на смъртното наказание и продължи с предизвикателния тон, който отдалечава Анкара все повече от Европа. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер прикани Турция да зачита демократичните ценности, ако желае да стане част от Европейския съюз.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:03, 16.07.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

След внушителния митинг над Босфора в Истанбул, многохилядно шествие понесе трикилометрово знаме към турския парламент в Анкара.

Президентът Реджеп Ердоган пристигна с хеликоптер в столицата. Церемонията започна в 2:32 през нощта - часът, в който преди година парламентът беше обстрелян от турски изтребител. Националният флаг и темата за победата над коварните изменници бяха сред основните акценти на годишнината.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Само за 20 часа провалихме 40-годишния план на предателите. Турският народ се бори срещу тях с вярата си и с голи ръце. Имаха ли моите граждани пушки? Не. Те се бориха със своите знамена и вяра.

Президентът за пореден път се обяви за връщане на смъртното наказание и подчерта, аплодиран от множеството, че не го е грижа за мнението на Европа.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Ако такъв закон бъде приет от парламента и ми бъде представен, ще го подпиша без колебание. Не гледам какво ще кажат по въпроса Ханс и Георг. Гледам какво казват Ахмет, Мехмет, Хасан, Хюсеин, Айше, Фатма и Хатидже.

Ердоган каза още, че би желал обвинените за пуча да се явяват в съда в специални униформи, като затворниците в Гуантанамо, известни с оранжевите си гащеризони. Митингът, съпроводен с масова молитва, продължи до 4 ч. сутринта.

След това пред президентския дворец беше открит монумент в памет на 250-те жертви на кървавите събития. Година след опита за преврат Европа все още протяга ръка на Турция, но очаква насрещни стъпки - посочва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в статия, публикувана в германската преса. Близо 50 хиляди души бяха арестувани за съучастие в метежа, над 100 000 са уволнените. Днес Ердоган обеща ново удължаване на извънредното положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илън Мъск се опасява от изкуствения интелект
Илън Мъск се опасява от изкуствения интелект
Горски пожари и рекордни жеги в Европа
Горски пожари и рекордни жеги в Европа