НОВИНИ

Продължават политическите реакции след КСНС

И днес продължи спорът между президента и ГЕРБ за черновата на декларация на Консултативния съвет, предложена от държавния глава. Вчера след заседанието зам.-председателят на най-голямата партия Цветан Цветанов заяви, че ако е бил приет първоначалният вариант, страната ни едва ли не предприемала стъпки за излизане от Европейския съюз и НАТО. Вчера от президентството определиха тези твърдения като манипулативни.Днешните политическите реакции обобщават Надежда Василева и Светлозара Казасян.

Надежда Василева
от Надежда Василева Светлозара Казасян
17:51, 20.04.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Скандалът след Консултативния съвет отекна и днес с поредната задочна размяна на реплики. Президентът коментира, че на заседанията винаги предлага проект на декларация.

Румен Радев, президент на България: Аз търся винаги консенсус, ако някой има притеснения, да ги сподели, ще ги приемем. Не мисля, че има нещо невярно в тази проектодекларация, нито за Сирия, нито за цялостната обстановка около нас.

Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че в предложения от президента текст не се съдържала позицията на Евросъюза и НАТО, а на Русия.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Действията, които предприемат и начина на вземане на позиции, които изразяват, може всеки да си направи подобен извод и да се съмняваме в тяхната искреност за тази евроатлантическа ориентация.
;

Президентът пък репликира, че неслучайно настоява за по-добро образование.

Румен Радев, президент на Р България: Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея това е тя да се асоциира с хора ,които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават те.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Тези координирани действия между БСП и президентската институция, и всички тези изказвания през последните година и няколко месеца - определено мога да кажа, че нямаме необходимото доверие сред евроатлантическите партньори, каквото имахме преди избора на Радев за президент на страната.
Румен Радев, президент на Р България:Моята предизборна кампания е отдавна осветлена и всички документи са на сайта на Сметната палата. Ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече г-н Цветанов.
;

От ляво определиха като смешно и жалко твърдението, че президентът е предложил позиция срещу евроатлантическата ориентация на страната.

Крум Зарков, БСП: Това е поредното упражнение в политическо интригантство от страна на г-н Цветанов към президента. Позицията, която там е изразена, е една умерена, нормална позиция.

Цветанов няколко пъти вече отправя неприкрити обвинения в държавна измяна, така че действително трябва да внимава с речника си.

И БСП, и ДПС поискаха обяснение от ГЕРБ за думи на коалиционния им партньор Волен Сидеров, че Крим не е анексиран или окупиран.

;
Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Те твърдят, че са евроатлантици, а за коалиционен партньор имат явни евроскептици.

Ние още от първия ден предупреждаваме, че тази власт е вредна за страната и за ориентацията на нашата страна.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и лидер на ВМРО: Не знам какво е казал г-н Сидеров, но всеки гражданин и всеки политик има право на свое мнение.

Противопоставянето съществува, самият КСНС имаше и бурна, и спокойна част, нормално е.

Kаракачанов каза още, че може да има всякакви чернови, но накрая Консултативният съвет е излязал с важни решения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвят нов закон за футболното хулиганство
Подготвят нов закон за футболното хулиганство
Дават спирките в София на концесия
Дават спирките в София на концесия