Цяла нощ стотици пожарникари, самолети и хеликоптери ограничаваха огнената стихия около четири села в централната част на остров Евбея. Хората бяха евакуирани. На призива на Гърция за европейска подкрепа откликнаха Испания и Италия с четири самолета. Повече от специалните пратеници на "По света и у нас" Александър Марков и Владимир Богдански.

През последните няколко дни 2800 хектара иглолистни гори, попадащи в защитената зона "Натура 2000", изгоряха.

Шест самолета, четири предоставени от Испания и Италия по линия на Европейския механизъм за гражданска защита, цял ден облитат огнището, черпейки вода от Егейско море.

9 хеликоптера, 500 пожарникари и стотици доброволци, както и служители на Червения кръст, се опитват да се справят с огъня, който е само на няколко десетки метри от близките села.

© Александър Марков

Село Платана, както и още три села в региона, бяха евакуирани. В тях живеят по около 75 души. Някои от хората отказват да напуснат домовете си, тъй като имат имоти, които не искат да изоставят.

Вятърът се засилва, което е доста притеснително, тъй като в централната част на острова има около 180 по-малки огнища, които при по-силен вятър отново могат да се разгорят. За да спасят покъщнината на хората, властите очертават специални антиогнени зони, изкоренявайки дърветата, за да не може огнената стихия да ги застигне.

© Александър Марков