По официални данни поне 12 души са убити в Иран при протестите срещу рязкото поскъпване на бензина. Има обаче и съобщения за повече жертви. Днес могъщата Революционна гвардия поиска край на безредиците, а властите отбелязаха, че в страната е по-спокойно.

В петък, когато бензинът в Иран поскъпна шоково с 50%, в социалните мрежи публикуваха видеа за протести в Техеран и други градове, разгонвани от полицията. В събота властите отрязаха достъпа до интернет, а днес твърдяха, че обстановката е "по-спокойна", с "малки проблеми". Революционната гвардия предупреди, че ако безредиците не престанат, ще предприеме решителни действия. Президентът зае друга позиция.

Хасан Рохани, президент на Иран: Правителството няма да остави никого да вдига бунтове. Но хората имат право да протестират. Те могат да говорят и да критикуват.

Иранците са гневни. Вчера при протести в около 100 града са подпалени десетки банки и магазини и са задържани около 1000 души, съобщава полуофициалната агенция Фарс. Има данни, че са убити поне 40 души.

Властите изтъкват, че вдигат бензина, за да увеличат субсидиите за 18 млн. бедни семейства, но това се добавя към поскъпването на основни храни и девалвацията на реала, заради американските санкции.