Експерти от Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" посетиха 3 обекта в общините Сливница и Берковица. Целта е да се установи дали те се използват по предназначение или за лични нужди. В много от къщите тече паралелна проверка на данъчните и Икономическа полиция.

Първият проверен обект е в село Гургулят. Алексиевата къща е изграден със средства по Програма САПАРД преди 11 години и в нея са вложени близо половин милион лева, от които субсидията е била 50%. Проверката днес установи, че Алексиевата къща, макар и натоварена само в петък, събота и неделя, действа като туристически обект и не се използва за лични нужди.

Стана ясно обаче, че в село Гургулят има още една къща за гости на ЕТ „СТОЛИЧАНИ Даниела Гергова". При направени преди време проверки тук са открити нередности, казаха от Фонд "Земеделие". Въз основа на тях, бенефициентът трябва да върне цялата получена субсидия от фонда в размер на 391 хиляди лева. Актът е връчен в края на май тази година.

Проверка днес имаше и в хотел в Берковица, който кандидатства за обзавеждане и оборудване и разчита на субсидия от 134 хиляди лева.

Димитър Кръстев, представител на собственика: Искаме да пуснем в експлоатация и кухненския блок, защото не можем да предлагаме пълна услуга на нашите гости. И същевременно да направим джакузи.
Стефан Спасов, началник отдел "Водено от общностите местно развитие": Което за нас е показателно, че намерението за инвестиция ще доведат до използването им за настаняване на туристи и няма да се ползва за лични цели.

Хотелът е изграден преди двайсетина години и до момента не е ползвал средства по никакви проекти.

Проверките на още 12 къщи за гости се очаква да приключат до 14 юни. Ако бъдат открити нередности, собствениците ще възстановяват получените суми, а тези, които сега кандидатстват с проекти за оборудване и екстри, няма да получат одобрение.