Продължават снимките на поредицата ,,Денят на оркестърa", която може да гледате всеки вторник и четвъртък в Сутрешния блок на БНТ. В следващия епизод от поредицата Тихомир Игнатов и оператора Красимир Стоичков представят легендарния орекъстър Карандила от сливенския квартал "Надежда".

Оттук започва историята на оркестър ,,Карандила" през далечната 1994 г. Репетиционната се намира в дома на диригента Ангел Тичалиев. Среща ни с порасналите момчета от ,,Карандила" джуниър, младежката формация, която поддържа от години. Ачо споделя, че най-важното, на което учи музикантите, е как да свирят първо със сърцето.

Ангел Тичалиев ,, Ноти, няма. Въобще не се виждат. Не съществуват.", Гъделечка дето има една дума, не можеш да направиш сладостта с нотите.

Ачо твърди, че във всяка къща в 20-хилядното гето има музиканти.

- На какво се дължи това, че постоянно има желаещи? Те всички са музиканти в квартала.

- Аз имам 90 братовчеда всички са музиканти.

Купува си широко тиксо с буркани и почва да удря, понеже няма откъде да вземе.

Ачо споделя, че през годините винаги допълва по нещо към музиката на ,,Карандила". Музайката от джаз, етно, блус и фолклор прави стила на сливенския орекестър разпознаваем от километри. Музикални критици дори твърдят, че в тях има повече джаз, отколкото у много джазмени.

Ангел Тичалиев:Слушай сега, циганските уши са такива. Циганското ухо от едно десет улавя, особено в музиката."

Днес Ачо обучава трето поколение музиканти. В новия състав на ,,Карандила" джуниър е и неговият внук, който скоро ще наследи тромпета на своя дядо.

Вижте повече за кампанията "Денят на оркестъра"