НОВИНИ

Продължават споровете за Истанбулската конвенция

Продължава разнобоят между БСП и Партията на европейските социалисти по Истанбулската конвенция. БСП, които са против ратификацията на конвенцията, предложиха промени в Закона срещу домашното насилие. Според лидера на ПЕС Сергей Станишев обаче конвенцията трябва да бъде ратифицирана, а предложените от социалистите промени не са достатъчни.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:00, 02.02.2018
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

БСП и ПЕС имат различни позиции по конвенцията, но няма напрежение, смята лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя отхвърли твърденията, че на форум на европейските социалисти в Лисабон през декември левицата е подкрепила конвенцията.

Корнелия Нинова - председател на БСП - Цялата българска делегация не е присъствала на гласуването, тъй като - и тук съм благодарна на екипа на Сергей, по това време този екип ни беше организирал двустранни срещи с лидерите на други делегации.

Вече не ми изглежда като объркване, а като кампания и тази кампания няма да промени личното ми мнение, каквото и да правят.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Фактът е, че никоя партия по време на целия процес на обсъждане на тази резолюция на няколко заседания, след като е изпратен проекта на кооординационен екип, на президиум на ПЕС или в пленарна зала, не възразил срещу позицията, изразена в резолюцията и никой не е гласувал против.

От ляво днес предложиха законови промени срещу домашното насилие. Сергей Станишев коментира, че се радва на идеите им, но според него конвенцията е по-силен инструмент.

Драгомир Стойнев - БСП: Ако ГЕРБ приемат този закон, в най-кратки срокове до края на лятото във всеки един областен град трябва да бъде изграден кризисен център, да подпомага тези жени, които са жертва на домашно насилие.
Сергей Станишев - президент на ПЕС: Тезата, че ние ще направим такива великолепни промени, които изобщо ще кажат, че няма нужда от такава конвенция, просто не отговаря на истината.

Социалният министър също коментира предложенията на левицата.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: И досега държавата развива кризисни центрове и в момента като социални услуги има изградени 23 кризисни центрове, които са разположени предимно в големите градове на страната, като 18 от тях са за деца и 5 са за пълнолетни лица.

На въпрос на Обединените патриоти, правосъдният министър посочи, че промени само в отделни закони няма да доведат до необходимата съгласуваност между институциите.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Отчетено е, че единственият правилен подход, водещ до защита и подкрепа е привеждане на законодателството ни в съответствие с Истанбулската конвенция.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък отново защити идеите си за референдум за еднополовите бракове.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и лидер на ВМРО: Аз не налагам на никой сексуални предпочитания и какво ще прави под юргана. Но крайно време е и на мен да спрат да ми налагат и да ми обясняват, че имало 3-ти пол, 14-ти пол.

На критиките на Валери Симеонов, Каракачанов посочи, че не е съгласувал идеите си с него и че държи на тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов персонал в детската градина „Брезичка“ след появата на скандалното видео
Нов персонал в детската градина „Брезичка“ след появата на скандалното видео
Сблъсъци на мигранти в „Джунглата“ във френския град Кале
Сблъсъци на мигранти в „Джунглата“ във френския град Кале