НОВИНИ

Продължават срещите между партиите и българи в чужбина за Изборния кодекс

И днес продължиха срещите между парламентарно представените партии и българите в чужбина, с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова. В сградата на обществения застъпник сънародниците ни по света проведоха последователно 4 срещи - с АБВ, Реформаторския блок, БСП и БДЦ.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев оператор: Мирослав Милков
17:46, 09.05.2016
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

В маратона от срещи с политици днес сънародниците ни в чужбина потърсиха първо от АБВ подкрепа за връщане на автоматичното откриване на секции зад граница, както и за избирателен район "Чужбина". След разговора от АБВ коментираха, че не могат да поемат ангажимент, преди да видят първо мотивите за президентското вето на Изборния кодекс.

Румен Петков - зам.-председател на АБВ: "Засега имаме, без да твърдя, че има раздвояване на личността, но имаме една позиция, която е заета по време на консултациите и разговорите в кабинета на г-жа Цачева, и една позиция, която след това е публично огласена, и затова не бихме могли, преди да видим конкретния текст, да поемем какъвто и да е ангажимент".

Втората среща на българите по света беше с Реформаторския блок. Тук позициите съвпадаха.

Радан Кънев - съпредседател на ПГ "Реформаторски блок": "Между представителите на ПГ на Реформаторския блок и представителите на инициативата на българите в чужбина за улеснено гласуване на нашите сънародници зад граница по принцип не може да има и няма принципни противоречия".

След срещата на българите в чужбина с БСП, Кристиан Вигенин заяви, че ще предложи на парламентарната си група да ги подкрепи.

Кристиан Вигенин - секретар на ПГ "БСП - лява България": "Моето предложение към парламентарната група ще бъде ние да се съобразим с тези аргументи и да не правим крачка назад, а да подкрепим текстове, които повтарят или са достатъчно близки с текстове, които вече сме приемали в предишния Избирателен кодекс".

Четвъртата среща беше с представителите на Българския демократичен център. Извън разговорите с посредничеството на омбудсмана, днес по темата Изборен кодекс се изказа и секретарят на президента Румяна Коларова, която коментира ветото на президента в сутрешния блок на БНТ.

Румяна Коларова - секретар на президента по връзките му с гражданското общество: "В случая става дума за начина, по който вие третирате българските граждани в чужбина, и очевидно те не се третират на демократичен принцип. Ако решите да налагате някакъв принцип, свързан с население на града, където живеете, просто го наложете по някакъв универсален начин".
;

Днес от Патриотичния фронт отново предупредиха, че ако ветото бъде отхвърлено, ще оттеглят подкрепата си към кабинета.

Красимир Каракачанов - съпредседател на Патриотичния фронт: "Ако се върнат старите текстове, тоест ако се позволи сигурността на България да стане заложник на някакви други игри, ние нямаме място в такова управляващо мнозинство. - Готови ли сте все пак на някакви отстъпки? - Първото нещо, което трябва да бъде направено е да бъде отхвърлено ветото. Оттук нататък това могат да бъдат направени във всички онези точки от закона, но без това, което е големият проблем пред България - намесата на Турция във вътрешните работи на България".

Каракачанов каза, че в петък са искали среща с президента, за да обяснят защо държат на приетите текстове в Изборния кодекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобяват община Хайредин заради язовир Рогозен
Глобяват община Хайредин заради язовир Рогозен
Ден на отворените врати в Европейския парламент за 9 май
Ден на отворените врати в Европейския парламент за 9 май