Земен трус от над 5 по Рихтер разлюля днес гръцката столица Атина. Съобщава се за двама леко пострадали от паднали отломки. Прекъснати бяха електрозахранването и телефонните линии в някои части на града. Хората панически напуснаха сгради на фона на продължаващи вторични трусове. Епицентърът е на 22 километра северозападно от Атина, на дълбочина 12 километра.

Продължават вторичните трусове, но с магнитуд по-слаб от първото земетресение. Сеизмолозите все още не могат да гарантират, че земетресението от 5,2 по Рихтер е основното. Препоръчват жителите и туристите в райони в близост до епицентъра да са особено внимателни през следващото денонощие.

© БГНЕС
© БГНЕС

Хората, които след първия трус останаха с часове на открито, се прибраха в домовете си, други отпътуваха към морето.

Метрото в гръцката столица се движи с много ниска скорост по нареждане на властите. Непосредствено след труса всички служители напуснаха сградите на държавните учреждения. Падна облицовката от фасадата на сгради в центъра на Атина.

© БГНЕС

Кръжат хеликоптери, за да проверят обстановката. Министерството на отбраната е в пълна готовност за оказване на помощ, ако е необходимо. Сили на пожарната са разположени навсякъде.

© БГНЕС

Пострадали и жертви няма. Материалните щети са малки. Възстановяват захранването с ток в районите близо до епицентъра.

© БГНЕС
Земетресение от 5,3 по Рихтер е регистрирано в Атина

Земетресение от 5,3 по Рихтер е регистрирано в Атина

Земетресение с магнитуд от 5,3 по Скалата на Рихтер разтърси гръцката столица малко преди 14:30 ч.