НОВИНИ

Продължиха протестите в Шарлътсвил

Шарлъстсвил, Вирджиния се оказа арена на сблъсък между десни националисти и антирасисти. Шествието „Единство на десните“ беше организирано срещу решение на местните власти да демонтират паметник на генерал Робърт Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война между Севера и Юга. Това обаче предизвика ответна реакция на движението „Животът на черните има значение“, стигна се до контрапротести. След няколкочасови сблъсъци кола се вряза в протестиращите.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:19, 13.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Шофьорът на колата, който първоначално избяга от местопрестъплението се оказа 20-годишния Джеймс Алекс Филдс-младши от Охайо. По-късно той беше арестуван. Повдигнати са му обвинения за предумишлено убийство и бягство от местопрестъплението, съобщи полицията в Шарлотсвил. В града е въведено извънредно положение, а губернаторът на щата Вирджуния, където се намира той, призова националистите да се приберат по домовете си и обеща да работи за единство.


;

Президентът Доналд Тръмп осъди случилото се в Шарлъствил.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Възможно най-строго осъждаме тази нечувана демонстрация на омраза, фанатизъм и насилие. Това се случва от много време насам в страната. Не по времето на Доналд Тръмп, не по времето на Барак Обама. А от много, много време. Това няма място в Америка!
;

Според анализатори ескалацията на напрежение в Шарлъствил показва колко дълбоко е разделено американското общество и колко сериозни са проблемите в Съединените щати, които са се задълбочили с избирането на Доналд Тръмп за президент.

; ;

„Горелките им се захранват от гориво, но идеите им се захранват от омраза и те нямат място в гражданското общество“, написа сенатора на Юта Хач.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмо място за Мирела Демирева в Лондон
Седмо място за Мирела Демирева в Лондон
И тази нощ в Слънчев бряг бяха извършени проверки по заведенията
И тази нощ в Слънчев бряг бяха извършени проверки по заведенията