НОВИНИ

Цените на тока за бита да останат без промяна, предвижда проект на КЕВР

Цените на тока за бита да останат без промяна от 1-ви юли, а парното да поевтинее средно с 4 на сто в страната, предвижда проект на КЕВР, обсъден на публично заседание днес. По темата работи Николай Миников.

Николай Минков
от Николай Минков
20:13, 09.06.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

За първи път от доста години нямаше сериозен дебат около ценовото предложение на регулатора. Гражданските организации повече се вълнуваха от това дали ще бъдат променени общите условия за парното, според които длъжниците продължават да плащат скандални юрисконсултски такси, ако бъдат дадени на съд.

Председателят на КЕВР Иван Иванов пък отхвърли обвиненията на омбудсмана Мая Манолова, направени пред БНТ, че е излъгал потребителите, като не е премахнал таксите от общите условия с мотива, че очаква експертно юридическо становище.

От столичната топлофикация пък, признаха, че са завели над 2 хиляди дела срещу длъжници за първите 5 месеца на годината.

Елизабет Павлова - говорител на "Топлофикация Софшия": Броят на заведените дела се задържа някъде около 2 хиляди от началото на 2016-та година. Докато броят на споразуменията, които нашите клиенти сключват с дружеството, нараства и вече е повече от 3 пъти в сравнение със същия период на миналата година.
Иван Иванов - председател на КЕВР: Аз не по-малко от всеки български потребител на топлинна енергия желая да не се повтарят случаи, в които потребител със задължение от порядъка на 7 лева да плати 700 лева разноски при завършване на делото. И по този повод се обръщаме към различни институции, които имат отношение към тези правни аспекти, за да може нашето решение да бъде устойчиво.

КЕВР предлага цената на тока за малкия бизнес да се понижи с между 5 до 15 на сто. Срещу това се обявиха от Асоциация на свободния енергиен пазар, които обвиниха регулатора, че унищожава конкуренцията и спъва окончателната либерализация. Председателят на КЕВР отхвърли обвиненията.

Красимира Пищукина - Асоциация на свободния енергиен пазар: По административен ред регулираните цени на ел. енергия за небитови клиенти ниско напрежение, които не са избрали друг доставчик, се променят до нива, които конкурират цените на свободния пазар. Ние смятаме, че ефектът от това ще бъде не само липса на клиенти към свободния пазар, но и вълна на връщане на такива клиенти, които вече са излязли на свободния пазар.
Иван Иванов - председател на КЕВР: С 5 до 10 процента в момента при реалните цени на свободния пазар съществува изгода за потребителите да излизат на свободен пазар. Аз определено считам, че нивата, които ние определихме са икономически обосновани и че това отговаря на нашата тенденция да подготвим пазара за неговата либерализация, като премахваме кръстосаното субсидирине, което се беше получило преди години от предшестващи решения.

Днес ВЕИ-производителите поискаха от КЕВР да премахне тежкия регулаторен режим за всеки, който иска да си построи соларна инсталация на покрива. В момента за целта се изискват около 30 разрешителни, което отказва съкооператорите от подобна инициатива. ВЕИ-тата поискаха и по-висока цена за произвеждания от тях ток, която регулаторът предлага да е между 19- и 230 лв. за мегават. Окончателните цени ще бъдат обявени в края на месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полина Карастоянова определи обвиненията в лобизъм като безпочвени
Полина Карастоянова определи обвиненията в лобизъм като безпочвени
Експеримент на БНТ: Колко трябва да работиш, за да изкараш 10 000 лв.?
Експеримент на БНТ: Колко трябва да работиш, за да изкараш 10 000 лв.?