НОВИНИ

Проект на Община Сандански: Нова болница да обслужва само тежки случаи

Община Сандански обмисля изграждането на нова болница, в която да се обслужват тежките случаи, ако сега съществуващите лечебни заведения в Сандански и Петрич останат за долекуване. От общината казаха, че се опитват да внедрят новите технологии при лекуването и консултирането на пациенти, затова до няколко месеца трябва да заработи и колцентър с медиците от "Пирогов". Как всичко това ще се отрази на хората от региона - вижте от прякото включване на Ирина Николова.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
09:02, 14.02.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Идеята е новата болница да бъде изградена в район на село Левуново и да обслужва тежки случаи, а сега съществуващите лечебни заведения в Сандански и Петрич да останат за долекуване. Целта е специалисти да бъдат ситуирани и да работят на едно място.

Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов": Те да могат по- организирано и качествено да работят. Аз лично мисля, че това е по-добрият вариант, отколкото да имаш малко специалисти в две сгради, в които реално да не могат да поддържат нивото, което биха, ако са на едно място. Едно е да поддържаш 40 клиники, друго да поддържаш 20 клиники, а е желателно те да изпълняват същото като 40. За да има определен стандарт, трябва да има лекари, здравни лица, две сгради, като вземете общите разходи, е много по- тежко.

Община Сандански има изготвен идеен проект. За изграждането на болницата обаче ще са необходими около 15 млн. лв., като цената на новото лечебно заведение ще зависи от нивото на компетентност на отделенията в него

Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов": Средната цена на е не по- малка от 1000 лв. на квадратен метър медицинска площ, вътре въобще не става дума за медицинска техника, ако вкарате и техника отивате на 2 000 на квадратен метър, знаете модерната техника е изключително скъпа. Пълна програма, която отговаря на определеното ниво на компетентност. Има неща, които не са необходими. Ако ще правим третото ниво на компетентност- най-тежкото, ти трябва да имаш абсолютно всякаква апаратура.

Според д-р Съби Хаджиев, в областта няма достатъчно специалисти, които да работят в новата болница. А изготвянето на областна здравна карта ще покаже имат ли нужда пациентите от нея.

Д-р Съби Хаджиев, хирург: Липсват патоанатоми, броят се на пръсти, хирурзите също липсват, липсват хематолози, травматолози също липсват. В нашата област около 70% лекарите са над 50-годишна възраст, което говори, че след 10 години в Благоевградска област ще има голям недостиг от лекари.

Според лекари, ако се изгради нова болница, трябва да се търси финансиране за нея, тъй като само с приходите от клинични пътеки трудно ще се издържа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 дни до вота: 50 факта за европейските избори
100 дни до вота: 50 факта за европейските избори
Чакаме по-ниски такси за банкови преводи в ЕС
Чакаме по-ниски такси за банкови преводи в ЕС