НОВИНИ

Проектира се санирането на два блока в Силистра и в Айдемир

Започна изработването на проектите за саниране на първите два блока в Силистра и в село Айдемир по Националната програма за енергийна ефективност. Общо 15 са сградите, за които има договори за финансиране, като само за една от тях все още няма избран изпълнител.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
18:21, 03.08.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Подписаните договори са на стойност малко над 500 000 лева всеки и включват проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-ремонтни дейности.

Отначало жителите на блока отказвали да участват, защото били уплашени от негативни слухове срещу ползите от санирането.

Иван Петров, домоуправител: “Трябваше да гоним голям процент, аз отначало се притесних, защото не мога да събера хора – никой не желае – отивам, моля ги по два-три пъти, документи не дават - затруднения много, но си казах, че трябва да го направим.”

Изпълнителите са задължени в рамките на месец да изработят проекти на база извършеното преди това техническо обследване. Четири месеца е същинският срок за извършване на ремонтите. Не е ясно съвсем обаче кой ще може и ще има право да упражни граждански контрол върху изпълнението на ремонтните дейности. Според собствениците техен представител ще трябва да подпише, че е приел обекта след обследването, като провери с какви материали и как е изпълнено. Изпълнителят твърди друго:

Евгени Георгиев, изпълнител: „Те не са страна по договора, ние ще се съобразим с тяхното мнение, но проектът го одобрява Общината.”

От началото на 2016 г. в Община Силистра има постъпили 5 заявления за финансов интерес, като 3 от тях са одобрени, а едно е отхвърлено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генералният секретар на Съвета на Европа изказа подкрепа за Турция
Генералният секретар на Съвета на Европа изказа подкрепа за Турция
Двама ранени полицаи след бой в Сандански
Двама ранени полицаи след бой в Сандански