НОВИНИ

Проектират наново опасна сграда на начално училище във Варна

До седмица Община Варна ще възложи ново проектиране на сградата на начално училище „Васил Левски“ във Варна. Това стана ясно на среща между експерти и родители, които настояват децата им да влязат в ремонтирана и обезопасена сграда на 15 септември. Показахме ви училището във варненския квартал Аспарухово, построено преди 6 години, което през декември миналата година затвори врати, защото сградата е опасна.

bnt avatar logo
от БНТ
06:36, 22.06.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Родителите на деца от училище „Васил Левски“ се събраха на протест пред Община Варна и поискаха лично кметът на града да им даде гаранции, че опасната сграда ще бъде ремонтирана до началото на новата учебна година.

Антония Жекова: По-бързо да се случат нещата, защото виждаме, че се забавя процесът на самото започване на работа по училището.

Кметът на града Иван Портних заяви, че техническата експертиза, която е излязла в края на април, поставя под съмнение законността на някои от документите на сградата. Затова случаят е предаден на Районната прокуратура във Варна. В същото време Община Варна е трябвало да намери проектантите на сградата, за да се откажат публично от авторските си права.

Иван Портних – кмет на Варна: Ние нямаше как да тръгнем да правим каквото и да било, без това да е факт и без да минем тези процедури, за които ви говоря.

До 29 юни ще бъде сключен новият договор за проектиране и ремонт на училището. Строежът му обаче може да започне най-рано на 30 октомври. Всички ученици от подготвителната група ще се обучават в детска градина „Морски свят“, а останалите деца ще учат в Морската гимназия в Аспарухово. Класните стаи, необходими за целодневните занимания, ще бъдат ремонтирани със средства на Община Варна, за да отговарят на изискванията на здравната инспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксиметрови шофьори мамят с по-високи цени клиенти на летище Пловдив
Таксиметрови шофьори мамят с по-високи цени клиенти на летище "Пловдив"
Здравните министри от ЕС се събират на съвет в Люксембург
Здравните министри от ЕС се събират на съвет в Люксембург